Home Fotobewerkingsprogramma's Zwart-witte pracht met Silver Efex Pro

Zwart-witte pracht met Silver Efex Pro

1263
0
Zwart-witte pracht met Silver Efex Pro

Met Silver Efex Pro is het omzetten van kleurenfoto’s naar zwart-wit in Photoshop, Photoshop Elements, Lightroom en Aperture een karweitje van niks.

Producent Nik Software luidt met Silver Efex Pro 2 de tweede ronde in van deze plug-in, waarmee je foto’s professioneel van kleur naar zwart-wit kunt omzetten. Je hoeft je niet bezig te houden met kanalen of zones, maar klikt simpelweg met de muis door de instellingen. De plug-in werkt in Photoshop CS3 of hoger, Photoshop Elements vanaf versie 6 en in versies 2 en 3 van zowel Lightroom als Aperture.

Als je de plug-in start, zie je  links in het documentvenster de previews van de mogelijke omzettingen. Die zijn onderverdeeld in de categorieën Classic, Modern en Vintage. Rechts kun je de helderheid, het contrast en de structuur regelen. Waardes kun je toepassen op de hele foto of alleen op selecties voor schaduwen, middentonen en hooglichten. Bovendien heeft Silver Efex een uitgebreide tool om een afbeelding in willekeurige  kleuren en met verschillende dekkingspercentages weer te geven. Je vindt er bijvoorbeeld ook presets voor fotoprocedés als selenium, cyanotype,
koffie, koper en sepia of split-toning met twee kleuren. Met de geavanceerde U Point-techniek kun je duidelijk onderscheidende onderdelen weer makkelijk inkleuren. Ook kun je te donkere schaduw lichter maken. Naast de eenvoudig te bedienen instellingen simuleert Silver Efex filmtypes van Agfa, Fuji, Kodak en Ilford met verschillende ISO-waarden. Als alternatief kun je de korrelgrootte exact instellen, een witte of zwarte vignettering toevoegen en een kader kiezen.

Silver Efex Pro blijft de efficiëntste manier om digitale kleurenfoto’s om te zetten naar zwart-wit. Het resultaat is zeer goed. Natuurlijk kun je hiervoor ook gewoon Photoshop gebruiken, maar daarmee kost het aanzienlijk meer moeite. Versie 2 van de plug-in bevat bovendien nog wat creatieve extra’s.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in