Home Lightroom Wat is het verschil tussen Lightroom en Photoshop

Wat is het verschil tussen Lightroom en Photoshop

2335
0

Sterke punten van Lightroom Classic CC

 • Lightroom kan de Raw bestanden direct vanaf je camera manipuleren en bewerken, zonder dat je een andere plugin hoeft te installeren of te gebruiken.
 • Workflow- en beeldbeheer is een van de belangrijkste punten van Lightroom. U kunt eenvoudig importeren, organiseren, bewerken en beheren van elk van uw beelden zonder al te veel diepgaande kennis van geavanceerde ontwerptechnieken.
 • Er zijn minder functies dan bij Photoshop, waardoor de leercurve minder is en dankzij een goed geplande gebruikersinterface is het relatief eenvoudig beelden aan te passen als u al bekend bent met andere fotobewerkingstools.
 • Lightroom heeft een indrukwekkend aantal voorinstellingen beschikbaar voor de gebruiker. Belichtingsniveaus, contrast, toning, kleurenpresets, videopresets, effecten en nog veel meer zijn direct beschikbaar via de Navigator.
 • U kunt de afbeeldingen die u hebt geïmporteerd ordenen op basis van trefwoorden, tags en metagegevens. U kunt eenvoudig gereed werk publiceren en er zijn nog veel meer tools en voorkeuren om mee te spelen.
 • U hoeft niet in de interne werking van het programma te duiken om geweldige resultaten te zien. De meeste veelgebruikte functies die u een prachtig beeld geven, zijn slechts een paar klikken verwijderd.

Sterke punten van Photoshop

 • Photoshop is een editor op pixelniveau. Waar Lightroom je in staat stelt om pixels in een beeld aan te passen, laat Photoshop je ze bewegen en manipuleren op een manier die niets minder dan magisch is.
 • Met Photoshop kun je meerdere lagen op een afbeelding toepassen. U kunt afbeeldingen en bewerkingen op afzonderlijke lagen houden en ze overeenkomstig en onafhankelijk van elkaar aanpassen. Dit is de basis van niet-destructief bewerken.
 • Het is enorm. Ontzettend groot. Alleen al de gereedschapskist is legendarisch en bevat zo’n beetje alles wat de professionele ontwerper en fotograaf ooit nodig zou hebben van een stuk software.
 • Je kunt binnen Photoshop specifieke acties opnemen, zodat je die acties met één druk op de knop kunt toepassen op andere beelden.
 • Je bent in staat om veel verschillende lagen samen te voegen, waarbij je gebieden van een afbeelding maskeert om deze te beschermen tegen bewerking, zelfs tot op pixelniveau.
 • Bijna alles is mogelijk in Photoshop. Als je je een scène kunt voorstellen, dan kun je van je trouwfoto’s een dramatisch ruimtegevecht maken of een foto laten maken van de kinderen die met een T-Rex spelen. Objecten verwijderen, objecten toevoegen, huidtinten bijwerken, de lijst gaat maar door.

Dus welke moet ik gebruiken?

In het kort, Lightroom is ontworpen voor fotografen. Het is een krachtige tool voor beeldbeheer waarmee u uw fotocollectie snel kunt organiseren en bewerken. De meeste fotografen zullen de functies van Lightroom gebruiken in plaats van die van Photoshop, maar dat wil niet zeggen dat het de enige tool is die ze zullen gebruiken. Het mooie van beide producten is dat waar het ene de behoeften van de fotograaf te kort laat komen, vult de andere het weer aan. Als je de functies van Lightroom hebt gebruikt, en je wilt meer doen met een beeld, dan kun je het overbrengen naar Photoshop voor meer gecompliceerde bewerkingen

Het mooie van beide producten is dat waar het ene de behoeften van de fotograaf te kort laat komen, vult de andere het weer aan. Als je de functies van Lightroom hebt gebruikt, en je wilt meer doen met een beeld, dan kun je het overbrengen naar Photoshop voor meer gecompliceerde bewerkingen.

Lightroom is een geweldige beeldbewerker en organizer, en is opmerkelijk eenvoudig te gebruiken, gezien de vele mogelijkheden die het heeft.

Photoshop heeft een ongelofelijk aantal voordelen; je kunt er zo ongeveer alles mee doen wat je kan bedenken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in