Home Lightroom Wat is Adobe Photoshop Lightroom, of kortweg Lightroom?

Wat is Adobe Photoshop Lightroom, of kortweg Lightroom?

2659
0

Sinds digitale camera’s voor het eerst populair werden in het begin van de jaren negentig hebben fotografen gezocht naar manieren om digitale beelden aan te passen en te verbeteren.  Er zijn tientallen digitale beeldbewerkingsprogramma’s beschikbaar en bijna iedereen die ooit een digitale foto heeft gemaakt, of ze nu een hoogwaardige digitale spiegelreflexcamera gebruiken of alleen de camera op hun mobiele telefoon, heeft een soort bewerkingssoftware gebruikt om het beeld aan te passen en te verbeteren. De meeste smartphones worden standaard geleverd met een soort beeldbewerkingsapplicatie.

Adobe Photoshop

Al meer dan twee decennia is Adobe Photoshop de industriestandaard voor beeldbewerkingssoftware en sinds de introductie in 1990 is het “het programma” voor professionele fotografen. De bewerkingstools die u als vanzelfsprekend beschouwt in uw smartphone-app zijn allemaal geïnspireerd door de tools die voor het eerst in Photoshop werden geïntroduceerd.

Photoshop is een verbazingwekkend stukje software en in vakkundige handen is het in staat om bijna elke denkbare aanpassing of wijziging aan een digitaal beeld te maken. De laatste jaren heeft Adobe echter de mogelijkheden van Photoshop uitgebreid met elementen als videobewerking, 3D-texturering en tekstbewerking, waardoor het toch al zeer complexe programma nog moeilijker te beheersen was,

Photoshop CC

“…het was duidelijk dat er een nieuwe app nodig was, die meer specifiek tegemoet kwam aan de behoeften van de fotografen.”

Natuurlijk zijn deze uitgebreide mogelijkheden weerspiegeld in de steeds hogere prijs, waardoor Photoshop inderdaad een zeer kostbaar stuk software is geworden. Niemand betaalt graag voor iets wat hij of zij niet gebruikt en fotografen vonden dat de meeste van de uitgebreide mogelijkheden van Photoshop te hoog gegrepen waren; het was dus duidelijk dat er een nieuwe app nodig was, die meer specifiek tegemoet kwam aan de behoeften van de fotografen. Dit was de opdracht waaronder Adobe Photoshop Lightroom werd ontwikkeld.

Shadowland

Mark Hamburg is een ervaren software-engineer die sinds 1990 bij Adobe werkt en samen met Thomas Knoll deel uitmaakte van het oorspronkelijke team achter de ontwikkeling van Photoshop. In 1999 begon Hamburg te werken aan een nieuw project met de codenaam Shadowland. Hij bracht Andrei Herasimchuk aan boord, de interface-ontwerper die verantwoordelijk is voor het onderscheidende uiterlijk van Adobe Creative Suite, en de ontwikkeling werd later dat jaar gestart.

Sommige mensen hebben de indruk dat, aangezien het officieel Adobe Photoshop Lightroom heet, het in wezen slechts een herverpakte versie Photoshop is met enkele van de functies verwijderd, maar dit is niet waar. Hamburg, Herasimchuk en hun team schreven het nieuwe programma vrijwel vanaf nul, en schreven zelfs een groot deel ervan in een compleet andere coderingstaal. De eerste ontwikkeling duurde drie jaar en in 2002 kon Hamburg een vroege versie van het programma demonstreren. Het jaar daarop werd een interface toegevoegd en in 2004 begon de volledige ontwikkeling in de ontwikkelingsfaciliteit van Adobe in Minnesota.

Begin januari 2006 nam Adobe de ongebruikelijke stap om een beta-versie van hun nieuwe programma uit te brengen voor publieke evaluatie, aanvankelijk alleen op Apple Macintosh-computers, en gebruikte de feedback van klanten om de ontwikkeling van het programma voort te zetten.

Later dat jaar volgden nog meer bètaversies, waarbij nieuwe functies werden toegevoegd, waaronder ondersteuning voor Microsoft Windows in juli en integratie met Adobe Photoshop in september. Tot slot werd de volledige retailversie van Adobe Photoshop Lightroom 1.0 in januari 2007 aangekondigd en de volgende maand aan het grote publiek vrijgegeven.

Photoshop Lightroom Classic CC

In de loop der jaren, sinds de eerste release als een stand-alone product, zijn er grote stand-alone versies uitgebracht en meerdere kleine sub-versie-updates. Vervolgens lanceerde Adobe zijn op abonnementen gebaseerde Creative Cloud-dienst. U kon kiezen uit de volledige suite van Adobe-producten, hetzij afzonderlijk, hetzij in verschillende pakketten. Adobe Photoshop Lightroom CC (2015), zoals het in eerste instantie werd genoemd, heeft in de loop der jaren verschillende updates ontvangen en staat op het moment van schrijven sinds medio december 2018 in de stabiele versie 8.1. Het staat nu bekend als Photoshop Lightroom Classic CC en is de krachtige desktop-gerichte versie van de app. Beschouwd als de go-to app voor serieuze fotografen, is het merendeel van de tutorials in deze titel gebaseerd op deze versies.

Photoshop Lightroom Classic CC

Photoshop Lightroom CC

Photoshop Lightroom CC is nieuw van Adobe, gelanceerd medio september 2017 en staat op het moment van schrijven in de stabiele versie 2.1.1 vanaf medio december 2018. Photoshop Lightroom CC is een cloud-gebaseerde fotoservice die bij de release wat opschudding veroorzaakte. Niet alleen was het een onverwacht nieuw product, het was ook meer een uitgeklede versie van zijn veel vollere neef Lightroom Classic. Je kunt alleen werken met beelden die in de cloud zijn opgeslagen en als je extra opslagruimte nodig hebt, dan moet er nog meer opslagruimte worden aangeschaft. Het is ongetwijfeld een sneller en gestroomlijnder product voor liefhebbers van meerdere mobiele platforms, maar als u een professionele fotograaf bent, dan is de Lightroom Classic wellicht een betere optie.

Photoshop Lightroom CC

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in