Home Handleidingen Voor de eerste keer foto’s importeren in Lightroom

Voor de eerste keer foto’s importeren in Lightroom

1727
0
Voordat u uw foto’s met Lightroom Classic CC kunt bewerken en verbeteren, moet u ze importeren in de catalogus van het programma. Afhankelijk van de grootte van uw collectie kan dit een tijdje duren.

De eerste stap na de eerste installatie van Lightroom Classic CC is het importeren van uw foto’s in de catalogus van het programma. Lightroom gebruikt deze catalogus om uw fotocollectie te organiseren en u te helpen om foto’s te vinden door trefwoorden en andere zoekcriteria toe te passen. Door het bijhouden van een aparte catalogus betekent dit dat de bestanden op uw harde schijf niet worden aangetast.

Wanneer u Lightroom voor het eerst opent, ziet u een leeg scherm met in het midden de woorden ‘Geen fotobron geselecteerd’. Om te beginnen met het importeren van je foto’s, neem je een kijkje in de linkerbenedenhoek. Je zou een knop moeten zien met het opschrift ‘Importeren’. Klik hierop en u komt in een nieuw scherm terecht om het importproces te starten.

Op het volgende scherm ziet u een bericht met de tekst ‘Selecteer a.u.b. een bron’. Linksboven ziet u een lijst met de opslagapparaten die aan uw systeem zijn gekoppeld. Als u foto’s van een andere bron wilt importeren, zoals een USB-stick, moet u deze nu aansluiten. Lightroom voegt deze toe aan de lijst van de schijf zodra deze wordt gedetecteerd.

Klik op de schijf die de map bevat waaruit u uw afbeeldingen wilt importeren. U zou nu alle mappen op die schijf moeten zien in de bestandsstructuur aan de linkerkant van het scherm. Navigeer naar de juiste map en klik erop. Lightroom zal onmiddellijk beginnen met het zoeken in die map naar beeldbestanden, inclusief eventuele submappen.

Het proces van het vinden van beeldbestanden is vrij snel en zelfs een grote verzameling zou slechts een paar minuten moeten duren. Ondertussen zijn er een paar instellingen die we kunnen bekijken. Aan de rechterkant van het scherm ziet u een paneel met de naam Bestandafhandeling. Open het en verwijder desgewenst het vinkje bij de optie ‘Mogelijke dubb. foto’s niet importeren.

Zodra het importeersysteem alle foto’s in de door u geselecteerde map heeft gelokaliseerd, ziet u het totaal aantal gevonden foto’s en de gecombineerde bestandsgrootte in zowel de linker- als rechteronderhoek van het scherm. Alle bestanden worden standaard gecontroleerd, maar als er bestanden zijn die u niet wilt importeren, kunt u het vinkje weghalen.

Als u tevreden bent met uw selectie van te importeren foto’s, klikt u op de knop Importeren in de rechterbenedenhoek van het scherm en Lightroom begint met het toevoegen van foto’s aan uw catalogus. Als u voor het eerst een grote collectie foto’s importeert, kan dit proces een uur of langer duren.

Zodra het importproces is voltooid, zie je een rapport waarin je op de hoogte wordt gesteld van eventuele problemen. Veel voorkomende fouten zijn onder andere beschadigde bestanden, die niet worden geïmporteerd, en niet-ondersteunde bestandstypen of kleurmodi. Lightroom ondersteunt alle gangbare bestandstypen en de meeste kleurmodi, dus het is onwaarschijnlijk dat u een van beide ziet als u alleen maar digitale foto’s importeert.Als u tevreden bent met uw selectie van te importeren foto’s, klikt u op de knop Importeren in de rechterbenedenhoek van het scherm en Lightroom begint met het toevoegen van foto’s aan uw catalogus. Als u voor het eerst een grote collectie foto’s importeert, kan dit proces een uur of langer duren.

Klik op de OK-knop om het meldingsbericht te negeren en u kunt met uw nieuwe fotocatalogus werken. We zullen de lay-out van de werkruimte in de volgende artikel nader bekijken, maar voor nu hoef je alleen maar te kijken of al je foto’s aanwezig en correct zijn. U kunt op en neer scrollen met behulp van het muiswiel.

Als u vervolgens geïmporteerde afbeeldingen uit uw catalogus wilt verwijderen, kunt u dat doen door met de rechtermuisknop op de afbeelding te klikken en in het contextmenu de optie Foto verwijderen te selecteren. Let op: hierdoor wordt de foto niet van uw harde schijf verwijderd, maar wordt Lightroom gewoon niet meer gezien. U kunt de foto later opnieuw importeren als u van gedachten verandert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in