Home Handleidingen Verbeter foto’s met Snel ontwikkelen

Verbeter foto’s met Snel ontwikkelen

3359
0

Lightroom biedt twee manieren om het beste uit uw foto’s te halen. In het volgende gedeelte gaan we dieper in op de kracht van de Ontwikkel module. Het tabblad Snel ontwikkelen van de Bibliotheekmodule bevat een reeks hulpmiddelen die snelle reparaties kunnen toepassen om je foto’s te verbeteren.

U vindt het tabblad Snelle ontwikkeling in de rechter zijbalk van de Bibliotheekmodule. Om er het beste gebruik van te maken, is het een goed idee om het tabblad Histogram tegelijkertijd te openen, zodat de belichting goed is, en de Loupe-weergave te gebruiken in de uitvergrotingsmodus, zodat u het hele plaatje veel duidelijker kunt zien.

Bovenaan het snelontwikkelingspaneel zie je een uitklapmenu met een breed scala aan vooraf ingestelde ontwikkelinstellingen. Deze zijn geweldig om te experimenteren met verschillende looks en stijlen en omvatten een reeks van monochrome filter- en toningeffecten, verschillende kleurverwerkingsstijlen, verscherping, contrastverbetering en nog veel meer. Er zijn ook video-effecten beschikbaar

Het volgende element is de witbalansregeling. Hiermee kunt u de witbalans wijzigen ten opzichte van de instelling die op de camera werd gebruikt toen u de foto nam. Het werkt het beste als u een Raw-bestand bewerkt, omdat het de witbalans kan corrigeren zonder kwaliteitsverlies. Als u niet zeker weet wat de juiste witbalans moet zijn, gebruikt u de optie Auto.

De Auto Tone knop is een soort van een laatste redmiddel. Het zal proberen de belichting, het contrast en de tooninstellingen te optimaliseren om een goed resultaat te bereiken, maar het zal slechts een gemiddelde benadering zijn. Alle foto’s variëren in hun eisen, dus het is het beste om dit te vermijden en de toon en belichting handmatig aan te passen, waarbij het histogram in de gaten wordt gehouden.

De belichtingsaanpassingsregelaar heeft vier knoppen. De knoppen met de enkele driehoek passen de belichting met een derde van een stop aan, terwijl de knoppen met twee driehoeks de belichting met een volle stop aanpassen. Tenzij uw beeld dramatisch onder of overbelicht is, kunt u het beste de 1/3e stop-knoppen gebruiken, waarbij u het histogram en de Loupe-weergave in de gaten houdt.

Contrast is moeilijker te kwantificeren dan belichting, maar over het algemeen maakt het de lichte tinten lichter en de donkere tinten donkerder. Ook hier maken de enkele driehoek knoppen een lichte aanpassing, terwijl de dubbele driehoek knoppen een grotere aanpassing maken. De meeste correct belichte beelden hebben niet veel aanpassing nodig, dus gebruik het spaarzaam voor het beste effect.

De Highlights en Shadows aanpassingen hebben respectievelijk invloed op de hogere en lagere uiteinden van het histogram. Ze worden gebruikt om details in de schaduw te verbeteren en gebieden te markeren en zijn vooral nuttig in moeilijke lichtomstandigheden, zoals sterk verlichte scènes, waar ze schaduwrijke gezichten kunnen opvrolijken. Ze kunnen het beste in combinatie worden gebruikt om te voorkomen dat de opname uit balans raakt.

De wit- en zwart aanpassingen zijn in principe meer extreme variaties op de hooglichten en schaduwen aanpassingen. Ze worden gebruikt om overmatig clippen in diepe schaduwen en heldere hooglichten te corrigeren en te profiteren van het uitgebreide dynamische bereik dat beschikbaar is in de Raw-bestandsafbeeldingen. Gebruik in combinatie met het histogram voor de beste resultaten.

Helderheid en levendigheid hebben de oude verzadigingsaanpassing vervangen en bieden een veel nauwkeurigere controle over de toon. In principe verbetert Helderheid het contrast in de middentonen van het beeld door het slijpen van de randdetails, terwijl Levendigheid de verzadiging van alleen de minst verzadigde kleuren verhoogt, zodat u de algehele verzadiging kunt verbeteren zonder heldere kleuren uit te blazen.

Een voordeel van het gebruik van de Bibliotheekmodule snel ontwikkelen is dat u een hele partij foto’s in één keer kunt aanpassen. U hoeft alleen maar alle foto’s te selecteren die u wilt aanpassen en de nodige aanpassingen worden op alle foto’s toegepast. Dit is vooral handig als je ontdekt dat je de verkeerde witbalansinstelling hebt gebruikt op een hele shoot!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in