Home Foto's online opslaan SkyDrive online opslag

SkyDrive online opslag

5410
0

Een niet altijd even bekend onderdeel van Windows Live is SkyDrive. Dat is jammer, want deze opslagruimte”in the cloud” kunt u prima gebruiken voor opslag van uw foto’s. SkyDrive online opslag is zelfs te benaderen als was het een schijf in uw PC.

1. Om met SkyDrive online opslag te kunnen werken, hebt u een Windows Live account nodig. Hebt u dat nog niet, maak dan (gratis) één aan bij www.live.com. De menu-optie SkyDrive vind u boven in het beeld.
2. Zoals gezegd kan SkyDrive prima gebruikt worden voor online opslag van uw foto’s. SkyDrive dat in Albums. Dus zullen we een album gaan maken. Om te beginnen moet het beestje een naam krijgen en omdat het om vakantiekiekjes gaat,dopen we het album Vakantiefoto’s.
3. Klik op de knop Bestanden toevoegen boven in beeld. Er opent een venster waarin u een bestand kunt selecteren om te uploaden. Op deze manier kunt u slechts één foto per keer uploaden. Dat lijkt onhandig, maar dat valt mee: u kunt namelijk meerdere foto’s tegelijk in de upload verzendrij plaatsen! Verderop leest u hier meer over.
4. In eerste instantie ziet u verkleinde weergaven van uw foto’s. Daar komt echter prompt verandering in op het moment dat u een van de foto’s aanklikt! Met behulp van knoppen kunt u bladeren in de map met foto’s, maar ook een diashow starten. En dat is nog niet alles, want aan de rechterkant van het scherm ziet u nog veel meer mogelijkheden…
5. Wat later teruggekeerd in het hoofdvenster van SkyDrive, ziet u een map (album) met foto’s. Zo beschouwd is SkyDrive dus net een gewone harde schijf!
6. SkyDrive kan bovendien worden gebruikt om bestanden automatisch te synchroniseren. U moet dat zien als het onderling up to date houden van gegevens die u op verschillende apparaten hebt staan. De applicatie die dit mogelijk maakt is Windows Live Mesh, onderdeel van Windows Live Essentials (explore.live.com/windows-live-essentials). U kunt Live Mesh apart downloaden maar ons advies is: download en installeer alle Live Essentials.
7. Als Windows Live Mesh wordt gestart, dan ziet u dat het Windows Live-account  wederom moet worden ingevoerd. Ja, u kunt het zo gek niet verzinnen of uw unieke Windows Live-account speelt een rol in het proces waarbij allerlei gegevens zowel online als offline worden beheerd én beheerst!
8. Windows Live Mesh ziet de pc waarop het is geïnstalleerd als een uniek apparaat. En de gegevens op dat unieke apparaat kunt u synchroniseren met SkyDrive en – als u dat wilt – met andere unieke apparaten. Klik op Een map synchroniseren en geef in het venster dat opent de map aan die u up-to-date wilt houden.
9. Vervolgens komt de vraag met welk apparaat u de geselecteerde map wenst te synchroniseren? In ons voorbeeld wordt alleen SkyDrive gebruikt, maar u kunt ook bestanden tussen verschillende computers (thuis en op de zaak) laten synchroniseren. Kijk gerust even mee, om te zien hoe de bestanden worden overgezet van de pc naar SkyDrive. Het kan zijn dat u wat geduld moet hebben, uw (internet)bandbreedte bepaalt uiteindelijke hoe snel een en ander gaat.
10. Om op SkyDrive de gesynchroniseerde map in beeld te krijgen, klikt u op uw Windows Live-pagina op de sectie Apparaten. Vervolgens krijgt u een lijst met apparaten te zien die bij Windows Live zijn aangemeld via uw Windows Live-account. Een van de apparaten is de gesynchroniseerde pc. Een andere is SkyDrive, dat speciaal wordt gebruikt voor gesynchroniseerde opslag. Met wat doorklikken komt u bij Gesynchroniseerde mappen en van daaruit bij uw gegevens.
11. Nu even terug naar Sky-Drive, naar de map met foto’s die u hier eerder hebt gemaakt. Als u die map (Vakantiefoto’s) aanklikt met de rechtermuisknop, springt er een contextmenu tevoorschijn met onder andere de optie Delen. Het delen van de map start met het versturen van een e-mail naar de beoogde ontvanger. U kunt aangeven of de ontvanger de gedeelde gegevens mag bewerken en of hij/zij zich eerst moet aanmelden bij Windows Live, alvorens de gegevens beschikbaar worden gesteld.
12. Voor wat betreft uw eigen Windows Liveaccount en de zojuist gedeelde SkyDrive-map, wordt keurig netjes aangegeven welke persoon er bij de gegevens mag komen. Die persoon is achteraf te verwijderen en ook kunnen de toegangsrechten tussentijds worden aangepast.
13. Degene met wie u de map hebt gedeeld, krijgt een mailtje waarin hij van een en ander op de hoogte wordt gesteld. De foto’s bekijken is nu nog slechts een kwestie van op de link klikken.
14. Met een beetje moeite is SkyDrive min of meer te gebruiken als een schijf in uw pc. Daar hebt u de exacte verwijzing naar uw online opslagruimte voor nodig en die vindt u via Word. Klik op Bestand, Openen. Kies Recent, Recente locaties en daarna voor SkyDrive. Boven in beeld ziet u nu de exacte locatie (beginnend met https).
15. Kopieer die verwijzing en klik in Windows Verkenner met de rechtermuisknop op Netwerk. Kies de optie Netwerkverbinding maken.
16. Voer in het venster dat opent het internetadres in van uw SkyDrive (de locatie die u daarnet hebt gekopieerd) en kies een Stationsletter (Z in ons voorbeeld). Zo’n stationsletter is altijd terug te vinden in het meest gebruikte Windows Verkenner-venster Computer! 23 Het bewijs! Via het venster Computer komen we op SkyDrive terecht. Dat is handig, want dan hebben we ook een overkoepelende manier om de mappen en bestanden op SkyDrive te kunnen benaderen.
17.  Het bewijs! Via het venster Computer komen we op SkyDrive terecht. Dat is handig, want dan hebben we ook een overkoepelende manier om de mappen en bestanden op SkyDrive te kunnen benaderen
18.  Nog steeds op de gewone computer nemen we Windows Live Photo Gallery erbij; dat is een onderdeel van het eerder compleet geïnstalleerde Windows Live Essentials. In Windows Live Photo Gallery kunt u een willekeurige fotomap openen. En als u die willekeurige fotomap in beeld hebt, dan kiest u boven in het venster voor de optie ‘SkyDrive’ van de sectie ‘Publiceren’.
19. .Vervolgens wordt de complete inhoud van de geselecteerde fotomap in één keer overgeseind naar Sky-Drive. Als u even later Sky-Drive opent, dan wordt de map met nieuw geplaatste foto’s keurig netjes getoond op de verwachte plek. Waarmee we u hebben laten zien dat foto’s niet 1-voor-1 hoeven te worden geupload…
20. Nu even weg van de computer. Een mobiele telefoon is sowieso voorzien van een webbrowser. Wij gaan hier aan de slag met Internet Explorer op een echte Windows Phone en ook daarmee kunnen we bij het Windows Live Account komen. In eerste instantie is SkyDrive niet te zien, maar dat verandert zodra u het menu opvraagt. menten. Zowel de fotomappen als de Word-documenten kunnen worden geopend. Sterker nog, de Word-documenten kunnen ook op de mobiele telefoon worden bewerkt!
21. Via het menu van de mobiele Windows Livewebsite kunt u onder andere bij SkyDrive komen. Dat is dan ook de keuze die we maken…
22. En op SkyDrive vinden we alle aangemaakte en geuploade mappen en documenten. Zowel de fotomappen als de Word-documenten kunnen worden geopend. Sterker nog, de Word-documenten kunnen ook op de mobiele telefoon worden bewerkt!
23. We kijken in een van de fotomappen op Sky-Drive. Ook op de mobiele telefoon met het besturingssysteem Windows Phone werkt dat uitstekend. Overigens opgemerkt dat er voor Windows Phone ook een aparte SkyDrive app bestaat die het werken met SkyDrive nog verder vereenvoudigt.

Om op SkyDrive de gesynchroniseerde map in beeld te krijgen, klikt u op uw Windows Live-pagina op de sectie Apparaten. Vervolgens krijgt u een lijst met apparaten te zien die bij Windows Live zijn aangemeld via uw Windows Live-account. Een van de apparaten is de