Home RawTherapee RawTherapee fotobewerken met Linux

RawTherapee fotobewerken met Linux

1579
0
RawTherapee fotobewerken met linux

Het onder GPL aangeboden RawTherapee heeft net als LightZone geen databasefuncties, tools voor het exporteren naar online of slideshow en printfuncties.

RawTherapee biedt een directorytree voor het selecteren van foto’s. Correcties die je in het toolgebied aan de zijkant op gemarkeerde foto’s toepast, worden in de thumbnails meteen zichtbaar en kun je dankzij de redelijk grote weergave met een maximale hoogte van 400 pixels ook goed beoordelen. Voor bewerkingen in de volledige weergave opent RawTherapee een tabblad met optionele voor/na-weergave, een opslagoptie voor fotovariaties en een continu bijgewerkt, groot histogram. Er is een navigatiebalk om snel naar het volgende plaatje te gaan. Om een andere foto te bewerken, moet je teruggaan naar het thumbnailoverzicht en daar het plaatje met een dubbelklik in een nieuw tabblad openen.

Bewerkte foto’s moet je expliciet opslaan, een wachtrijfunctie maakt dat wel een beetje makkelijker. Vooral omdat de daar aangeboden opties voor het herbenoemen van bestanden en het kiezen van directory’s voor veel archiveringsmethoden voldoende zullen zijn. Als bestandsformaten kun je kiezen uit JPEG, TIFF en PNG, de laatste twee optioneel ook met 16 bit kleurdiepte per kanaal. Ook de ruime keuze aan correctietools voldoet aan hoge eisen. Zo is er een grote verzameling kleurcorrectiefuncties, een groot aantal andere kleurfuncties, een ruisreductie en een functie voor het corrigeren van vervormingen, kleurzwemen en vignetteringen. Als werkkleurruimtes kun je behalve sRGB en Adobe RGB ook uit vier andere profielen kiezen. Het uitvoerprofiel stel je in de bewerkingsomgeving in, voor wijzigingen aan de rendering intent moet je het venster met de
instellingen oproepen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here