Home Picasa Picasa mappen en albums

Picasa mappen en albums

2921
0

Nadat u Picasa geinstalleerd heeft heeft het programma de harde schijven doorzocht op foto’s. Wijzigingen in een map worden ook doorgevoerd in de betreffende map op de harde schijf van de pc.

Albums bestaan echter alleen in Picasa zelf. Een album kan bestaan uit een combinatie van foto’s uit meerdere mappen. Zo kunt u bijvoorbeeld een album maken voor elk familielid, voor elk kind of voor elk kleinkind. Aan elk van die albums wijst u verschillende foto’s toe afkomstig uit verschillende mappen. Een album is dus geen map op uw harde schijf. Als u een foto verwijdert uit een album, dan blijft het oorspronkelijke bestand gewoon in zijn map staan.

Albums
Voor alle duidelijkheid: met een album in Picasa wordt nadrukkelijk geen  echt “fysiek” album bedoeld. Een album in Picasa is een collectie van foto’s uit één of meer mappen. die iets gemeenschappelijks hebben, bijvoorbeeld een album kleinkinderen, een album vakantie, een album thuis enzovoort.

Standaardalbums
Picasa kent een aantal standaardalbums. Mappen, maar ook albums, verschijnen in het linkergedeelte van de bibliotheek.

 • Klik in het linkergedeelte van de bibliotheek op Albums. Tussen de haakjes ziet u hier het aantal foto’s dat zich in dat album bevindt.
 • De standaard albums zijn herkenbaar aan een groen symbool. De door u aangemaakte albums herkent u aan een blauw symbool dat een album voorstelt.

Een Album aanmaken
Zo maakt u een album aan:

 • Klik boven in het venster van de bibliotheek op de knop een nieuw album maken. U kunt ook een album maken via het menu Bestand.
 • Het dialoogvenster Album Eigenschappen verschijnt. U kunt hier allerlei zaken instellen. Voer hier een geschikte naam in, bijvoorbeeld Pretpark en klik op OK.
 • Het nieuwe album is toegevoegd aan de lijst Albums in het linkergedeelte van de bibliotheek. Tussen haakjes is het cijfer 0 vermeld. Er zijn immers nog geen foto’s toegewezen aan dit album.

Foto’s toewijzen aan een Album

Let wel: foto’s blijven op de computer staan in de map waarin ze zich bevinden. Alleen binnen Picasa bestaan deze albums. Als u het programma afsluit, zult u tevergeefs zoeken naar deze albums. Mappen zijn gewoon te vinden in de mappenstructuur van Windows. Zorg ervoor dat u het verschil tussen mappen en albums begrijpt.

Zo eenvoudig als het aanmaken van een nieuw album is, zo eenvoudig zijn ook de mogelijkheden om foto’s toe te wijzen aan een album. Bijwijze van voorbeeld worden hier foto’s van een pretpark toegewezen aan de hiervoor gemaakte album Pretpark.

 • Klik met de rechtermuisknop op de gewenste miniatuurfoto.
 • Ga naar Toevoegen aan album en klik  vervolgens op de naam van het album, hier Pretpark
 • Het is onbegonnen werk om veel foto’s één voor één aan een album toe te wijzen. Selecteer meerdere foto’s met behulp van de [Ctrl]– of [Shift]-toets.
 • Klik met de rechtermuisknop op één van de geselecteerde foto’s en selecteer via Toevoegen aan album opnieuw de naam van het album. Alle geselecteerde foto’s worden aan het album toegevoegd.
 • Klik in het linkergedeelte van de bibliotheek onder Albums op de naam van het hiervoor gebruikte album. Tussen haakjes ziet u aantal foto’s dat in het album is opgenomen. Rechts ziet u de naam en de aanmaakdatum van het album, dat zich in principe hetzelfde gedraagt als een map.
 • In het fotovak ziet u dat er een album is geselecteerd. Ook het aantal foto’s wordt vermeld.

Verwijderen en verplaatsen

Foto’s kunnen binnen Picasa worden verwijderd en verplaatst op dezelfde manier als in de Verkenner.

Een foto verwijderen uit een map
Om een minder geslaagde of mislukte foto uit de map te verwijderen heeft u twee mogelijkheden:

 • Selecteer de miniatuurfoto en druk op de [Del]-toets.
 • Klik met de rechtermuisknop op de miniatuurfoto en selecteer Verwijderen van harde schijf.
Picasa vraagt om bevestinging en zal het bestand vervolgens verwijderen.
Een foto verwijderen uit een album
Een album in Picasa is een virtuele collectie foto’s. De fotobestanden zelf bevinden zich nog steeds in hun oorspronkelijke mappen.
Er zijn twee manieren om een foto uit een album te verwijderen:
 • Selecteer de miniatuurfoto en druk op de [Del]-toets.
 • Klik met de rechtermuisknop op de miniatuurfoto en selecteer Verwijderen uit album. Picasa vraagt om bevestiging.
Een foto verplaatsen
Foto’s kunnen alleen worden verplaatst van de ene naar de andere map. Versleep een foto met ingedrukte linkermuisknop naar de nieuwe map. Ook nu wordt om bevestiging gevraagd.
Sleept u op die manier een foto vanuit een map naar een album, dan blijft de foto gehandhaafd in de map en wordt het toegewezen aan het album. Daarbij wordt niet om bevestiging gevraagd.
Een map verwijderen en verplaatsen
Klik met de rechtemuisknop op de naam van een map in het linkergedeelte van de bibliotheek. In het snelmenu vindt u de hier afgebeelde mogelijkheden om een map te verwijderen of te verplaatsen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in