Home Photoshop Photoshop werkomgeving

Photoshop werkomgeving

2891
0
Photoshop gereedschapkist en werkbalkopties

De werkomgeving speelt een belangrijke rol bij het leren omgaan met een programma. Photoshop vormt hierop geen uitzondering.

Met elke nieuwe versie van photoshop groeit de inhoud van de gereedschapkist. Bovendien bevat de gereedschapkist van Photoshop CS6 Extendend meer werktuigen en functies dan de werkbalk Gereedschappen van Photoshop CS6. U vind hier de bekende schilder- en selectiegereedschappen, gereedschappen om afbeeldingen bij te werken en opties om de voorgrond- en achtergrondkleuren te selecteren.

Photoshop: Gereedschapkist verplaatsen

U kunt de gereedschapkist oppakken en op een andere plek neerzetten. Sleep met de bovenkant van de werkbalk. Ga naar het menu Venster en klik op Gereedschappen om de gereedschapkist te tonen of te verbergen. De zichtbare werkbalken en deelvensters worden met een vinkje in het menu Vensters weergegeven

Photoshop: Meer gereedschap

Het driehoekje bij een aantal gereedschappen in de kist geeft aan dat een extra menu met meer gereedschappen kan worden geopend. Klik op de bijbehorende knop en houd de linkermuisknop even ingedrukt om het vervolgmenu te openen. Klik vervolgens op het gewenste gereedschap. Dit gereedschap is nu zichtbaar in de gereedschapkist. De gereedschappen hebben allemaal een sneltoets, waarmee u ze direct kunt selecteren zonder de muis te hoeven gebruiken. In combinatie met de Shift-toets is het mogelijk een gereedschap in een extra menu te selecteren, waarbij u dit menu niet met de muis hoeft te openen.Photoshop gereedschapkist en werkbalkopties

Photoshop: Werkbalk Opties

De werkbalk Opties reageert op het gereedschap dat u selecteert. U opent en verbergt de werkbalk in het menu Venster. 

Photoshop: Alleen huidig gereedschap

Helemaal links in de werkbalk is een overzicht van de beschikbare gereedschappen opgenomen. Klik op het pictogram van het geselecteerde gereedschap om een schuiflijst te openen. Selecteer onder in het extra venster met de schuiflijst de optie Alleen huidig gereedschap om alleen het geselecteerde gereedschap in de lijst op te nemen. De werkbalk is standaard aan de bovenkant van het scherm gekoppeld, maar u kunt de balk ook aan de onderkant vastkleven of, net als de gereedschapskist, als zwevend venster op een andere plek vastzetten. Pak hiervoor de balk aan het uiteinde links op.

Photoshop: Eenheden en linialen

Gebruik linialen, hulplijnen, raster lagen en het gereedschap Liniaal om de afbeeldingen en elementen in het documentvenster te positioneren. U schakelt de linialen in het menu Weergave en dan Linialen in.  De linialen verschijnen boven in en links in het dokument.

Photoshop gebruikt in de Nederlandse versie standaard de maateenheid centimeters.Rechtsklik op een linieaal om deze instelling in een snelmenu te wijzigen. Of klik links in het deelvenster Info (menu Venster) op het + teken bij (X en Y) om hetzelfde snelmenu te openen Als u de maateenheid in het deelvenster Info wijzigt, dan verandert de eenheid van de linialen in het dokument venster mee.

Dubbelklik op een liniaal  in het dokumentvenster om het paneel Eenheden & linialen van het dialoogvenster Voorkeuren te openen. Pas de maateenheid in het groepsvak Eenheden aan.Photoshop eenheden en linialen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in