Home Photoshop Photoshop selectiegereedschappen

Photoshop selectiegereedschappen

2610
0
Photoshop Magnetische Lasso

Het selecteren van delen van een bitmapafbeelding met Photoshop kan lastig en arbeidsintensief zijn. Om een bewerking in een deel van een afbeelding uit te voeren en de overige delen van de afbeelding te beschermen, moet u vooraf een selectie maken.

Photoshop selectiekadergereedschappen

De gereedschapkist van Photoshop bevat bovenin vier selectiekadergereedschappen, waarmee u rechthoekige, ellipsvormige en horizontale en verticale selecties maakt. Dit viertal is:

 • Rechthoekig selectiekader
 • Ovaal selectiekader
 • Selectiekader één rij
 • Selectiekader één kolom

Het Rechthoekige selectiekader tekent rechthoeken en vierkanten en het Ovaal selectiekader ellipsen en cirkels. Als u tijdens het tekenen van een rechthoek of ellips de Shift-toets indrukt, dan tekent u een perfect vierkant of een precieze cirkel. Als u voor het tekenen de Shift-toets indrukt, en u hebt al een selectie gemaakt, dan tekent u een tweede selectie. Deze instelling is gelijk aan Toevoegen aan selectie in de werkbalk Opties. Als u voor het slepen de Alt-toets indrukt en u hebt al een selectie gemaakt, dan kunt u een hap uit de eerdere selectie nemen. Deze optie heet Verwijderen uit selectie en is ook in de werkbalk Opties te vinden.

Nog een paar belangrijke instellingen in de werkbalk Opties zijn:

 • Photoshop doezelaarDoezelaar: Typ een waarde in pixels (de waarde bepaalt de radius) voor het verzachten van de randen van een selectie. Als u dit bij het Rechthoekig selectiekader doet, worden niet alleen de randen zachter maar worden ook de hoeken afgerond. U kunt de waarde achteraf wijzigen met de opdracht Doezelaar in het menu Selecteren en dan Bewerken. Typ in het dialoogvenster dat wordt geopend een nieuwe waarde in het invoervak Doezelstraal.
 • Anti-alias: Schakel deze optie in om de pixelranden te ontkartelen. De kartelranden van een selectie worden zachter gemaakt door de kleurovergangen van pixels langs de rand en de achtergrond te verzachten. U moet de optie inschakelen voordat u de selectie maakt. Een selectie is achteraf niet te ontkartelen. Deze optie is alleen bij het Ovaal selectiekader, de lassogereedschappen en de Toverstaf beschikbaar. Voor rechthoekige selectiegebieden heeft het ontkartelen geen zin. De pixels zijn immers vierkant.

Kies in de vervolgkeuzelijst een van deze stijlen:

 • Normaal: De afmetingen van de selectie worden tijdens het slepen bepaald.
 • Vaste verhouding: U kunt de verhouding van rechthoeken en ellipsen die u sleept van tevoren bepalen. Deze instelling geldt niet voor de gereedschappen Selectiekader één rij en Selectiekader één kolom.
 • Vaste grootte: Typ een exacte waarde voor de breedte en de hoogte en klik binnen het document.

Photoshop Lassogereedschappen

De tweede groep selectiegereedschappen in photoshop wordt gevormd door de lassogereedschappen er zijn drie varianten:

 • Lasso
 • Veelhoeklasso
 • Magnetisch lasso

Lasso

Met de Lasso kunt u niet veel meer aanvangen dan het tekenen van een selectie uit de vrije hand. Selecties met dit gereedschap zijn tamelijk grof van vorm. Sleep en teken zo de vorm.

Veelhoeklasso

Met de Veelhoeklasso tekent u standaard rechte selectielijnen. U klikt knooppunten waartussen de segementen worden geplaatst. Om de selectie te sluiten klikt u precies op het beginpunt. Als u in de buurt van het beginpunt komt en de selectie kan met een klik worden gesloten dan toont Photoshop een cirkeltje bij de muisaanwijzer.

Photoshop Magnetische LassoMagnetische lasso

Na het selecteren van de Magnetische lasso in de gereedschapkist toont de werkbalk Opties meer instellingen dan er voor de andere  lasso gereedschappen beschikbaar zijn. De extra instellingen hebben alles te maken met de magneet werking. Nadat u een eerste ankerpunt hebt aangeklikt, zoekt de Magnetische lasso naar contrasterende pixelranden en plaatst zelf knooppunten. Als een dergelijk knooppunt niet helemaal op de goede plek staat en u hebt de selectie nog niet gesloten, dan verwijdert u het laatst getekende knooppunt door op de Delete-toets te drukken.

In de werkbalk Opties zijn de volgende invoervakken beschikbaar:
 • Breedte: Hier geeft u de breedte in pixels op van het gebied waarbinnen het gereedschap pixelranden detecteert.
 • Contrast: Typ een waarde in procenten voor de gevoeligheid van de detectie. Geef een lage waarde op als de pixelranden weinig contrasteren met de rest van de afbeelding. Typ een hoog percentage als de contrasten hoog zijn.
 • Frequentie: Hier typt u een waarde tussen de 0 en 100 voor de frequentie van het plaatsen van knooppunten. Bij een hoge waarde worden meer knooppunten geplaatst.

Photoshop Kleurselectiegereedschap

De gereedschapkist voor het selecteren van een kleur binnen een afbeelding bevat twee gereedschappen:

 • Toverstaf
 • Snelle selectie
Toverstaf
Met de Toverstaf selecteert u pixelgebieden met min of meer dezelfde tint. U hoeft slechts binnen dit gebied te klikken om de aangrenzende pixels met een gelijke waarde te selecteren. U voegt extra selecties tie, of u haalt delen weg , op dezelfde wijze als met de andere selectiegereedschappen.
Snelle selectie
Dit gereedschap kijkt niet alleen naar kleur maar ook naar contrastrijke pixelranden. U schildert een selectie van binnen naar buiten. Plaats de muisaanwijzer midden in een gebied dat u wilt selecteren en sleep voorzichtig naar buiten toe. De selectie groeit naarmate u verder sleept. De selectieomtrek kleeft vast aan contrastrijke pixelranden.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in