Home Photoshop Photoshop selectie aanpassen

Photoshop selectie aanpassen

3706
0
Photoshop selectie omkeren

In photoshop kan een selectie achteraf worden aangepast door delen toe te voegen of juist te verwijderen. Hiervoor hebt u de eerder besproken opdrachten in de werkbalk Opties tot uw beschikking. Het menu Selecteren bevat ook mogelijkheden om selecties aan te passen. U leest hierna photoshop selectie omrandeneen beschrijving van de mogelijkheden:

 • Selecteren, Bewerken, Omranden: Maak van het selectiekader een rand. Geef de breedte op in pixels
 • Selecteren, Bewerken, Vloeiend maken: Maak een selectiekader vloeiend. Geef een waarde op voor de radius.
 • Selecteren, Bewerken, Vergroten: Deze opdracht breidt de selectie rondom het selectiekader uit. De optie komt goed van pas als u net iets te krap met selecteren bent geweest en u mist randjes.
 • Selecteren, Bewerken, Slinken: Precies het tegenovergestelde van Vergroten. De selectie wordt rondom kleiner.
 • Selecteren, Bewerken, Doezelaar: Een uitgeknipte selectie die op een aparte laag is geplaatst, kan lelijke randen vertonen, zeker als de pixels van de selectie sterk contrasteren met de onderliggende laag. Een oplossing is de randen van de selectie te verzachten met de optie Doezelaar. De randpixels lopen in elkaar over.
 • Selecteren, Toename: De selectie groeit. Gaten in een selectie worden bijvoorbeeld gestopt.
 • Selecteren, Gelijkend: De selectie wordt uitgebreid met gelijkwaardige pixels, waar deze zich ook in de afbeelding bevinden.

Photoshop laagstijl

Een tweede methode om lastige pixels langs de rand van een selectie te verwijderen met photoshop, is met behulp van de opdracht Laag, Laagstijl, Opties voor overvloeien. Wat u doet is delen van de laag met de onderliggende laag samensmelten, waardoor pixel problemen worden opgevangen. U doet dit met behulp van de schuifregelaar in het groepsvak Geavanceerd overvloeien. Maak pixels van een bepaalde kleur transparant. U kunt onder meer kanalen in- en uitschakelen. Stoei met de instellingen om naar het juiste effect te zoeken.

Photoshop selectie omkeren

De photoshop opdracht Selecteren, Selectie omkeren lijkt misschien een beetje onzinnig, maar is dit zeker niet. Het omkeren van een selectie kan het selecteren van een moeilijk pixelgebied vereenvoudigen. Stel u heeft een afbeelding waarvan u grillig gevormde rotsen wilt selecteren. De rotsen laten zich lastig vangen door de selectie gereedschappen.Photoshop selectie omkeren

Dan selecteert u toch gewoon de lucht met de Toverstaf of Snelle selectie, want groot pixelgebied van min of meer dezelfde kleur? Hierna draait u de selectie om en de rotsen, waarvan het selecteren u anders mogelijk uren zou hebben gekost, is in een handomdraai gevangen door photoshop.

Photoshop selectie opslaan

U heeft inmiddels de nodige selecties met photoshop gemaakt en weet dat precies selecteren geen eenvoudige opgave is. Ook zult u erachter zijn dat eenmaal gemaakte selecties bij het aanpassen ervan soms ongewenste vormen aannemen. U moet dan stappen terug. Het is mogelijk om een selectiekader op te slaan en later opnieuw te gebruiken.

 • Ga naar het menu Selecteren en klik op Selectie opslaan.
 • Kies in de vervolgkeuzelijkst Document de naam van de huidige afbeelding om de selectie bij de originele afbeelding op te slaan, of kies Nieuw om de selectie in een nieuw bestand op te slaan.
 • Typ in het invoervak Naam een naam voor de selectie en klik op OK.
 • Kies in het Groepsvak Kanaal of u de selectie in een nieuw kanaal of in een bestaand kanaal wilt bewaren.

U kunt meerdere selecties bij een afbeelding opslaan. Om een selectie opnieuw te laden, voert u de opdracht Selecteren, Selectie laden uit. Kies de namen van het juiste document en kanaal en selecteer eventueel de optie Omkeren om de selectie om te keren. Als u al een selectie in de afbeelding hebt gemaakt, kunt u kiezen om deze te vervangen door de nieuwe selectie, of om de selectie toe te voegen, te verminderen of door te snijden. U herkent dit viertal van de werkbalk Opties nadat u een selectiegereedschap selecteert.

Photoshop selectie verwijderen

Het verwijderen van een selectie in photoshop is eenvoudiger dan er eentje maken, Ga naar het menu Bewerken en klik op Wissen. Ga naar het menu Bewerken en klik op wissen. Dit mag ook met de Backspace of Delete. U gooit hiermee ook de inhoud van een selectie weg. Met de opdracht Deselecteren in het menu Selecteren verwijdert u slechts de selectie en niet de inhoud hiervan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in