Home Photoshop Photoshop afbeeldingen retoucheren

Photoshop afbeeldingen retoucheren

3007
0
Photoshop rode ogen verwijderen

Als u een foto bijwerkt, verwijdert u kleine oneffenheden zoals stofjes en krasjes. Photoshop heeft een aantal gereedschappen voor het bijwerken, ook wel retoucheren genoemd.

Photoshop Kloonstempel

met het Kloonstempel Photoshop ikoon kloonpenseel kopieert u pixels naar een ander deel van de afbeelding. Zo kunt u beschadigingen wegwerken. Maar het is net zo eenvoudig om een vorm in de afbeelding te kopiëren. Van belang is in de werkbalk Opties de optie Uitgelijnd. Selecteer deze optie om het gebied met bronpixels te verplaatsen terwijl u schildert. Ook als u stopt met schilderen, dus de muisknop loslaat en verderop opnieuw schildert, verhuist het brongebied mee. Dit is de standaard instelling. Als u deze optie niet selecteert en elders in de afbeelding weer met schilderen begint, dan zal het oorspronkelijke brongebied met pixels opnieuw het startpunt voor het klonen zijn.

Selecteer de optie Monster: Alle lagen om de pixels van alle zichtbare lagen te bemonsteren. Als u deze optie niet selecteert, kunnen alleen pixels van de actieve laag als brongebied voor het klonen fungeren.

Photoshop Retoucheerpenseel

Het hiervoor besproken Kloonpenseel valt in het niet bij het Retoucheerpenseel photoshop ikoon Retoucheerpenseel. U schildert met bemonsterde pixels, maar hier houdt de vergelijking met de Kloonstempel op. Het retoucheerpenseel kijkt tijdens het beschilderen van een beschadigd gebied namelijk ook naar de eigenschappen van het gebied waar u overheen schildert. Er wordt rekening gehouden met een bestaande structuur, tint en belichting. De nieuwe pixels die u schildert, sluiten hierdoor naadloos aan bij de bestaande pixels.

 

Photoshop Snel retoucheerpenseel

Kies het gereedschap Snel retoucheerpenseel Photoshop ikoon Snel Retoucheerpenseel om ongewenste, lokale onderdelen nog sneller weg te poetsen, eventueel met behoud van inhoud. Selecteer de optie Locatie afstemmen in de werkbalk Opties om beschadigde pixels te vervangen door nabije pixels.

Photoshop Reparatie

Dit gereedschap heeft veel weg van het Retoucheerpenseel. Ook hier worden de nieuwe pixels met fraaie overgangen opgenomen in een bestaand gebied en er wordt er gekeken naar de originele structuur en belichting. Zie het werken met Reparatie  als het oplappen van een kapot weefsel met een lapje van min of meer dezelfde stof.

Selecteer Reparatie, kies in de werkbalk Opties de optie Bron en sleep een selectieomtrek over het gebied dat u wilt vervangen. U kunt de selectie met dezelfde sneltoetsen  als voor andere selectiegereedschappen uitbreiden. Sleep de selectie vervolgens met het gereedschap Reparatie naar de plek die u wilt bemonsteren. De pixels die nu binnen de selectie vallen, worden naar het aanvankelijk geselecteerde gebied gekopieerd en aangepast.

Photoshop rode ogen verwijderen

Photoshop Rode ogen verwijderen

Met het gereedschap Rode ogen verwijderen Photoshop ikoon rode ogen verwijderen is het mogelijk met photoshop de rode gloed uit ogen, meestal veroorzaakt door direct flitslicht. Klik met het gereedschap op het rode oog. Niet goed? Draai de handeling terug (menu Bewerken, Ongedaan maken) en wijzig de grootte van de pupil en het percentage voor de donkerte van de pupil in de werkbalk Opties. Het gereedschap Rode ogen verwijderen bevindt zich in dezelfde groep als het gereedschap Snel retoucheerpenseel . Houd een gereedschap ingedrukt om de aanvullende gereedschappen in de groep weer te geven.

Ook is het mogelijk om oneffenheden te verwijderen door er overheen te smeren. Enkele smeergereedschapen zijn:

Photoshop Vervagen

Sleep met het gereedschap Vervagen Photoshop ikoon vervagen over plekken waarvan u de randen te hard vindt overkomen. U poetst de details weg, zeker als u keer op keer over dezelfde plek sleept.

Kies in de werkbalk opties een penseelpunt  een modus. Typ in het invoervak Sterkte een percentage voor de mate waarin het effect wordt toegepast, of klik op de bijbehorende knop en sleep met de schuifregelaar.

Photoshop Verscherpen

Het gereedschap Verscherpen  doet precies het tegenovergestelde van Vervagen. De focus wordt sterk verhoogd. U ziet dit als u sterk inzoomt. De kleuren van de pixels zijn knalhard en steken scherp tegen elkaar af.

Photoshop Natte vinger

Nattevinger  is een kliedergereedschap. Het  ziet eruit alsof u natte verf met een vinger uitsmeert. Standaard wordt de kleur waarop u klikt meegenomen in de richting waarin u sleept. Dus de kleur onder de muisaanwijzer.

Photoshop Tegenhouden

Met het gereedschap Tegenhouden  maakt u de pixels lichter. Stel de werking van tegenhouden in de werkbalk Opties in. Selecteer in de vervolgkeuzelijst Bereik één van de volgende opties:

  • Schaduwen: De donkere  gebieden worden opgelicht.
  • Middentonen: De middentonen worden lichter.
  • Hooglichten: De lichte gebieden worden nog lichter.

Bepaal bij de Belichting de kracht van het gereedschap. Overdrijf het percentage niet. U kunt beter een paar keer vaker slepen en het effect in kleinere stappen toepassen.

Photoshop Doordrukken

Het gereedschap Doordrukken  maakt een bepaald gebied juist donkerder. Stel het Bereik en de Belichting in de werkbalk Opties in.

Photoshop Spons

Het gereedschap Spons Photoshop ikoon spons is een soort veredeld verzadigingsgereedschap. Kies in de werkbalk Opties in de vervolgkeuzelijst Modus de optie Minder verzadiging om de kleuren van de pixels waarover u sleept minder te verzadigen, of kies Verzadigen om de kleurverzadiging juist te laten toenemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in