Home Apple Mooie foto’s maken met je iPhone!

Mooie foto’s maken met je iPhone!

3771
0

De iPhone is het perfecte apparaat voor fotografen. Het is een camera die altijd bij de hand is om plotselinge fotomomenten vast te leggen. Het is een digitale donkere kamer vol met hulpmiddelen die problemen met kleur, toon en compositie kunnen oplossen. Het is een draagbare galerie waarmee je foto’s kunt weergeven op een scherm met hoge resolutie of foto’s kunt delen via sociale media. iPhones zijn ook effectieve fototools omdat ze minder aandacht trekken als je een foto maakt (in vergelijking met het gebruik van een veel grotere DSLR-camera). Omdat iedereen tegenwoordig naar telefoons staart, kijken mensen niet raar als je een telefoon pakt. Dit biedt meer mogelijkheden voor het maken straatfoto’s.

Traditionele DSLR-fotografen kunnen op een iPhone neerkijken omdat het ontbreekt aan de handmatige bediening en de mechanische functies die bepaalde effecten kunnen veroorzaken. Een DSLR-gebruiker kan bijvoorbeeld een groot diafragma kiezen om een achtergrondvervaging voor een portret te creëren. Ze kunnen een moment in de tijd bevriezen met een snelle sluitertijd, of bewegingsonscherpte toevoegen aan mensen en auto’s met een langzame sluitertijd. En ze kunnen ook direct lenzen verwisselen om een groothoekbeeld vast te leggen of een telelens gebruiken voor een close-up.

De iPhone 11 en 11 Pro hebben de kloof tussen iPhones en DSLR’s verkleind, omdat de telelenzen en groothoeklenzen meer controle geven over de compositie. Met de nachtstand van de iPhone 11 kun je zonder flitser opnamen maken bij weinig licht, en met de verbeterde portretmodus kun je een achtergrond of voorgrondvervaging aan objecten toevoegen. In combinatie met de foto- en videobewerkingstools die in iOS 13 zijn uitgebracht, kun je je iPhone gebruiken om pro-standaard foto’s te maken die vergelijkbaar zijn met die op DSLR’s.

We hebben voor deze functie een iPhone XR en iPhone 11 Pro gebruikt, maar je kunt veel van onze tips, trucs en technieken toepassen op oudere iPhone-modellen.

1 SCROLLEN VOOR ZOOM

Tik op de pictogrammen om tussen de telelens(2x), wide (1x) en ultra wide (0,5) lenzen van de iPhone 11 Pro te switchen. Je kunt ook het wiel verslepen om in of uit te zoomen in stappen. Tot 2x is een optische zoom. Een eventuele hogere waarde is digitale zoom.

2 VOORBEELD

Wanneer u de groothoeklens (1x) of de telelens (2x) gebruikt, ziet u een vervaagde weergave van de camerabeelden buiten het vastgelegde gebied. Dit helpt u om in of uit te zoomen (of te pannen om te herframen) om belangrijke details in de scène op te nemen.

3 CAMERAMODE

Tik op het pijlpictogram om te schakelen tussen de opnamemodi van de Camera-app (zoals Slo-Mo, Video, Foto, Portret, Pano) en andere instellingen zoals Flitsers, Nachtmodus, Beeldverhouding, Zelfontspanner en Filters.

4 OPNAME KNOP

Tik hier om een foto te maken in de fotomodus of om een clip op te nemen in de videomodus. In de Fotomodus schuift u omhoog/rechts om een video op te nemen. Houd de opname knop ingedrukt voor de burst-modus.

5 LIVE FOTO

Tik hier om de Live-fotomodus in of uit te schakelen. Met Live Photo kunt u een korte videoclip opnemen die u op creatieve wijze kunt bewerken, zoals het nabootsen van lange belichtingsonscherpte die door een DSLR wordt geproduceerd.

Portret- en landschapsfotografie ontdek hoe u perfecte portretten en landschappen kunt vastleggen.

Mensen en huisdieren zijn veel voorkomende onderwerpen voor een foto, of u geeft de voorkeur aan stadsgezichten of landelijke landschappen. Wat uw onderwerp ook is, de iPhone biedt alle hulpmiddelen en opnamestanden die u nodig hebt. Hier zijn enkele opnametips en -technieken die je helpen bij het vastleggen van de foto die je wilt maken.

1 Portretmodus

Digitale spiegelreflexcamera’s hebben een portretmodus die een groot diafragma gebruikt om een onscherpe achtergrond (of bokeh) te creëren. Dit helpt bij het aanvullen van de scherpte van het onderwerp op de voorgrond. De iPhone 7 Plus, 8 Plus, X en XR-modellen beschikken ook over een Portretmodus die software gebruikt om dit achtergrondeffect te simuleren, maar ze kunnen alleen maar onscherpte toepassen op portretten van mensen. Probeer een huisdier te fotograferen en de iPhone zegt dat hij geen gezicht kan vinden om mee te werken. Dankzij hun extra lenzen, kunnen de iPhone 11 en 11 Pro’s Portret modi een selectieve waas toepassen op elk onderwerp, waardoor deze modellen zich meer gedragen als DSLR’s.

2 Instelbare onscherpte

Bij een DSLR zit je vast aan de sterkte van de achtergrondvervaging door de diafragma-instelling van de lens. Een groot diafragma heeft een kleine f-stopwaarde zoals f/1.8. Een klein diafragma zoals f/16 zal minder onscherpte veroorzaken. Op de iPhone kun je met de foto app de f-stop aanpassen om meer onscherpte in te stellen en ongewenste achtergrondobjecten te verbergen, of de onscherpte te verminderen om meer van de oorspronkelijke achtergrond van het onderwerp te onthullen. Deze aanpassing na de productie geeft de iPhone meer controle over de uiteindelijke look van het bokeh-effect van een portret.

Op de iPhone 11 kun je de achtergrond of de voorgrond van elk onderwerp vervagen voor mooiere dierenportretten.

3 Perfecte panorama’s

Met de Panorama-modus van de Camera-app kun je de iPhone pannen om een groter gezichtsveld in één enkel beeld vast te leggen. Standaard moet je de iPhone van links naar rechts pannen om een panorama vast te leggen, maar als je op de pijl tikt, springt deze naar de andere kant van het scherm, zodat je van rechts naar links kunt pannen. De Panorama-modus werkt het beste op statische landschappen. Als er bewegende onderwerpen zijn, kunnen deze worden vervormd wanneer de gepaneerde video aan elkaar wordt genaaid tot een enkele opname. U kunt de camera ook verticaal kantelen in de Panorama-modus om meer van een hoog gebouw vast te leggen. Deze modus kan ook worden gebruikt om een grotere beeldhoek vast te leggen op iPhone-modellen die geen groothoeklens of ultragroothoeklens hebben.

4 Hoog dynamisch bereik

Landschappen met een hoog dynamisch bereik kunnen last hebben van contrastrijke verlichting.  Als de camera belicht wordt om meer lichtdetails vast te leggen, kunnen de schaduwen van het landschap onderbelicht zijn.  Als er schaduwdetails worden vastgelegd, kan de helderdere lucht worden weggeblazen.  Door oudere iPhones in de HDR-modus te zetten, zullen ze drie opeenvolgende foto’s maken om details vast te leggen in de schaduwen, middentonen en hooglichten van een landschap.  De drie belichtingen worden dan samengevoegd tot één opname.  Op de iPhone 11 Pro kunt u Smart HDR in het menu Camera-instellingen inschakelen om de camera de beste delen van afzonderlijke belichtingen te laten samenvoegen tot één enkele “beste” opname.

5 Bestandsformaten

iPhones zoals de 11 Pro kunnen foto’s opslaan in het HEIC-formaat (High Efficiency Image File) om minder opslagruimte in beslag te nemen.  U kunt naar Instellingen > Camera > Formaten gaan en kiezen voor Most Compatible.  Dit slaat bestanden op als iets grotere JPEG’s, die gemakkelijker online te delen zijn, in apps van derden te bewerken en op pc’s te bekijken.

Beheers weinig licht fotografie. Ontdek hoe je meer detail kunt onthullen in het donker.

Fotograferen bij weinig licht is een uitdaging. Een iPhone kan proberen met een snellere ISO en een groter diafragma te gebruiken om hem gevoeliger te maken voor het beschikbare licht, maar dit kan vervelende beeldruis toevoegen aan je opnamen. Hier zijn enkele handige suggesties voor het maken van beter uitziende foto’s bij weinig licht.

1 Gebruik de flitser

Een manier om meer licht op een onderwerp te werpen is het activeren van de ingebouwde flitser door op het flitspictogram van de Camera-app te tikken. Flitser is echter geen ideale oplossing. Een flitser kan een persoon die dicht bij de iPhone staat verlichten, maar het zal de verre achtergrond in onderbelichte schaduw dompelen. En sommige locaties staan het gebruik van de flitser misschien niet toe, zoals in een kerk of museum.

2 Gebruik een statief

Wanneer je iPhone een scène met weinig licht meet, zal hij een langere sluitertijd gebruiken om meer licht binnen te laten. Als je de iPhone niet stil genoeg houdt, kun je ongewenste, door trillingen veroorzaakte onscherpte aan het beeld toevoegen. Met een statief kun je de iPhone tijdens de lange belichting stabiel houden. Dit zorgt ervoor dat statische onderwerpen zoals gebouwen er scherp uitzien. Bewegende onderwerpen zoals auto’s en mensen kunnen bewegingsonscherp lijken, afhankelijk van de sluitertijd, wat een dynamisch gevoel van beweging toevoegt aan de scène. Als u een iPhone 11-model hebt, is een statief niet zo essentieel dankzij de nachtmodus.

3 Gebruik de nachtmodus

Op de iPhone 11-modellen kun je in de nachtmodus fotograferen wanneer je te maken hebt met locaties met weinig licht. Dit stelt je in staat om een lange belichting vast te leggen terwijl je de onscherpte van het cameratrillen op afstand houdt. De nachtmodus levert verbluffend goede resultaten op en onthult details zoals wolken en sterren die met het blote oog minder goed zichtbaar zijn. Uw opnamen in de Nachtmodus hebben minder last van hoge ISO-snelheidsruis.

4 Lees de metagegevens

Klik op een foto in het programma Foto’s van je Mac om de instellingen te begrijpen die de iPhone gebruikt op locaties met weinig licht. Klik op het “i”-pictogram rechtsboven. Dit opent een metadatapaneel dat je de opname-instellingen van de foto’s geeft, zoals ISO (gevoeligheid voor licht). Hoe hoger de ISO-snelheid, hoe gevoeliger voor licht je iPhone zal zijn. Een hoge ISO-snelheid, zoals 2.000, voegt lelijke deeltjes beeldruis toe aan je foto bij weinig licht. Wanneer u geconfronteerd wordt met een opname met hoge ISO-snelheid, klikt u op Bewerken en gebruikt u de schuifregelaar Ruisonderdrukking om de ruis te verzachten.

5 Foto’s maken in RAW

Fotobestandsformaten zoals HEIC en JPEG comprimeren een beeld zodat het minder ruimte in beslag neemt. Dit maakt het moeilijker om kleur en detail te onthullen in opnamen bij weinig licht. Met een ongecomprimeerde afbeelding, zoals een .DNG (Digital Negative), kunt u ontbrekende details herstellen zonder zoveel mogelijk vervelende compressie-artefacten te onthullen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in