Home Fotografie Tips Maak de perfecte vakantie foto’s

Maak de perfecte vakantie foto’s

2437
0

Op vakantie maak je heel wat foto’s. De één zal deze al wat beter dan de ander maken. Dankzij deze tips kom je gegarandeerd met de leukste kiekjes thuis. Want zeg nu zelf, op een koude winteravond wegdromen bij die zomerse vakantieplaatsjes, dat is toch zalig of niet dan?

Gebruik de flits ook bij voldoende licht
De flits op de camera staat bij de meesten op ‘automatisch’. Zo gaat de flits af als het donker is en niet als er voldoende licht is. Maar op een zonnige dag kan de flits ook van pas komen. De zon werpt schaduwen op het gezicht van je ontwerp, waardoor er donkere ringen verschijnen. Niet zo flaterend. De flits belicht de schaduwen, waardoor je een mooiere belichte en frissere foto heb. En die lichtjes in de ogen? Ook dat komt door de flits.

Plaats je onderwerp eens niet in het midden
Je vriend, vriendin of nichtje verplaats je makkelijk, een mooi gebouw niet. Denk daarom altijd aan je eigen standpunt tegenover je ontwerp. Het mooiere resultaat krijg je door je onderwerp niet in het midden van de foto te plaatsen, maar door het een beetje naar de zijkanten te positioneren. Dat principe heet de ‘gulden snede’: je deelt het beeld horizontaal en verticaal in drieën. Het onderwerp bevindt zich daarbij best op een van de vier snijpunten.

blad met druppels macro opnameHeb oog voor detail
Het parapluutje op je lijstje, dat verroeste slot in een oude deur…Ze leveren vaak de mooiste foto’s op . De beste close-ups maak je met de macrostand op je camera. Op de meeste camera’s herken je de functie aan het tulpicoontje. Lekker artistiek.

Pak het moment
Zaken als je kinderen wil je fotograferen. Komt het eropaan ze zo snel mogelijk af te drukken zonder vragen of aanwijzingen. Het is de beste manier om de magie van het moment vast te leggen.

Fotografeer op thema
Leuk met de kids. Bedenk met de kids van tevoren een ‘missie’. Bijvoorbeeld zo veel mogelijk straatnaambordjes, ijsjes of mooie dieren fotograferen. Of…ga voor één kleur. Alles wat oranje is, komt op de foto. Mooi voor je fotoboek!

Deel je foto’s met de wereld (of een stuk ervan)
Met de recente generatie smartphones en tablets kun je meer dan behoorlijke foto’s maken en delen. Op deze sites kun je met enkele muisklikken je digitale foto’s online plaatsen, er mensen op taggen en delen met wie jij wilt. Natuurlijk kun je je foto’s makkelijk delen via sociale netwerksites, zoals Facebook of Twitter, maar de sites die we hier opsommen zijn afgestemd op foto’s bewerken en delen.

Picasa webalbum
Picasa webalbum is een onderdeel van Google. Met een Google-account kun je meteen aan de slag. Je kan makkelijk een webalbum samenstellen, online plaatsen en delen met de door jouw vastgelegde personen. De foto’s zijn van hoge kwaliteit. Het formaat word automatisch aangepast en geoptimaliseerd volgens de ruimte in je webalbum. En je kan de foto’s taggen om ze makkelijker terug te vinden.

Met een gratis Picasa-account krijg je 1 GB aan gratis opslagruimte, goed om ongeveer 4000 foto’s te plaatsen en te delen.
Met dat gratis account kan je maximaal 500 foto’s per webalbum en maximaal 250 webalbums opslaan.

http://picasa.google.com

Flickr
Flickr bevat een enorme hoeveelheid foto’s, gemaakt door zowel amateurs als professionals. Beschouw het dan ook veeleer als een etalage van je foto’s. Je kan je foto’s taggen, in groepen plaatsen, een lijst van favorieten maken en commentaar op elkaars foto’s geven. Foto’s delen op flickr kan via Facebook, Twitter of een weblog. Uploaden van foto’s kan via de pc, e-mall of de apps voor smartphone of tablet.

Aan je vakantiefoto’s kan je de locatie toevoegen (geotag). Daarmee zijn ze te zien op een grote wereldkaart. Door te zoeken op tag en plaatsnaam (bijvoorbeeld ‘Topkapi’ en ‘Istanbul’) zoom je in en krijg je een overzicht van de foto’s en locaties.

Met een Flickr-account mag je per maand 100 MB aan foto’s uploaden.

www.flickr.com

Photobucket
Photobucket wordt vaak gebruikt als opslagplaats voor foto’s. Gebruikers kunnen de foto’s direct plaatsen op hun weblog of in een forumbericht. Feitelijk wordt er dan gelinkt naar de webruimte op de Photobucketsite. Je kan je foto’s ook creatief gebruiken in slideshows en remixers. In een remix plaats je een serie foto’s en eventueel video’s en voeg je ondertiteling, randen en veranderingen toe. En die kan je delen natuurlijk. Het is snel te doen en het kan er echt leuk uitzien.

Bij Photobucket zijn foto’s en films tot 500 MB gratis te uploaden.

www.photobucket.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in