Home Lightzone Lightzone fotobewerken met Linux

Lightzone fotobewerken met Linux

1752
0
Lightzone fotobewerken met linux

LightZone is met 100 euro iets duurder dan Bibble Lite, maar biedt op het eerste gezicht een duidelijk kleinere functieomvang. Databasefuncties ontbreken in het alleen in het Engels beschikbare Java-programma volledig. De sectie voor metadata is ingekrompen tot het absoluut noodzakelijke, de printfuncties zijn nog primitiever dan bij het in dit opzicht al zwakke Bibble. Toch is LightZone dankzij zijn uitstekende kleurcorrectietools een van de op dit moment meest interessante Linux-fotoprogramma’s.

Een van de belangrijkste tools is de ZoneMapper, een in 16 helderheidszones onderverdeelde niveau-editor. De bij een bepaald grijswaardeniveau van de ZoneMapper horende fotodelen worden door LightZone bij het aanwijzen met de muis via gekleurde markeringen in een miniatuurweergave van de foto weergegeven. Daardoor zie je snel waar correcties nodig zijn en waar enkele of meerdere delen van het zonescala uitgebreid of ingekrompen moeten worden. De procedure is enigszins vergelijkbaar met aanpassingen aan het grijswaardenhistogram, maar veel intuïtiever.

Net als alle andere LightZonetools werkt ook de ZoneMapper verliesvrij. Als je de editor verlaat, genereert LightZone in de directory van het origineel automatisch een JPEG-bestand dat behalve de bewerkte versie van de foto ook een lijst van de commando’s bevat die werden gebruikt voor het aanpassen. Hoe groot dit bestand is, stel je in bij de programma-instellingen. Standaard zijn dat 1024 pixels voor de langste zijde van de foto. Een exportfunctie kan foto’s in volledige resolutie genereren, naar keuze met 8 of 16 bit kleurdiepte. Kleurruimte en rendering intent stel je in het dialoogvenster voor het exporteren in.

Behalve de ZoneMapper biedt LightZone elf andere tools, waaronder ruisreductie, witbalans, zwart-witconversie en de belichtingsoptimalisatie
Relight. De laatste laat ook beginners snelle, naar licht en schaduw gescheiden belichtingscorrecties toepassen. Alle tools zijn te stapelen om verschillende correcties te combineren. Optioneel toepasbare maskeringen beperken het effect van een tool tot bepaalde gebieden van een foto. Je kunt ook gericht op bepaalde kleurbereiken werken. LightZone kan bijzonder effectieve correctiecombinaties opslaan in te allen tijde uitvoerbare ‘Styles’. Een omvangrijke collectie van dit soort sjablonen wordt met het programma meegeleverd.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in