Home Handleidingen Lightroom organisatie: de bibliotheekmodule

Lightroom organisatie: de bibliotheekmodule

2219
0

In de Bibliotheekmodule organiseert u uw afbeeldingen en selecteert u kandidaten voor bewerking; u kunt ook trefwoorden, meta-tags, EXIF-gegevens, GPS-locatiegegevens en zelfs individuele gezichten toepassen en zoeken. Het is een zeer krachtige bron en het centrale hart van het Lightroom-systeem. In dit artikel verkennen we de Bibliotheekmodule en komen we te weten wat deze kan doen.

Introductie van de Bibliotheekmodule

De Bibliotheekmodule is het centrale knooppunt van Adobe Lightroom. Van hieruit kunt u uw beeldbibliotheek selecteren, sorteren, beoordelen en doorzoeken; trefwoorden toevoegen, beelden vergelijken en nog veel meer. Hier vindt u een snel overzicht van wat het biedt.

In een van de voorgaande artikels heeft u uw afbeeldingen in Lightroom geïmporteerd en in de Bibliotheekmodule ziet u het resultaat van dat proces. In de Bibliotheekmodule kunt u uw beeldcatalogus bekijken en scrollen, afbeeldingen selecteren om te delen of te ontwikkelen, trefwoorden toevoegen en zoeken en collecties opbouwen. Het is vergelijkbaar met Adobe Bridge, de app voor het doorbladeren en bekijken van bestanden die naast Photoshop wordt geïnstalleerd, maar de Bibliotheekmodule heeft nog veel meer functionaliteit.

Loepweergave

Na de rasterweergave is de Loepweergave de andere die u het vaakst zult gebruiken. Een Loep is een kleine handloep die door fotografen wordt gebruikt om een negatief of een afdruk nauwkeurig te onderzoeken, om de scherpte te controleren en kleine foutjes op te sporen. De Loepweergave van Lightroom heeft een vergelijkbare functie. Het vergroot het geselecteerde beeld en als u op het beeld in het weergavevenster klikt, zal het inzoomen tot een volledige 1:1-vergroting, zodat u gemakkelijk eventuele onvolkomenheden kunt herkennen. U kunt op de afbeelding klikken en slepen om deze te verplaatsen en de miniatuur bovenaan de linker zijbalk toont u het gedeelte van de afbeelding waar u naar kijkt.

Als u een tweede monitor gebruikt, kan deze een Loepweergave weergeven van elk beeld dat u in de Rasterweergave selecteert. Er zijn verschillende andere opties voor de secundaire weergave beschikbaar vanuit een contextmenu dat verschijnt wanneer u met de rechtermuisknop klikt of de tweede monitorknop en vasthoudt.

Vergelijkingweergave

Om een gekozen afbeelding te vergelijken met een andere naast elkaar, selecteert u een afbeelding en vervolgens een andere en klikt u op de knop voor Vergelijkende weergave of gebruikt u de sneltoets C. Beide afbeeldingen worden op hetzelfde formaat en zoomniveau weergegeven, waarbij de eerste die u heeft gekozen het label Selecteren krijgt en de andere het label Kandidaat krijgt. Als u de zoomregelaar onderaan het scherm gebruikt, worden beide afbeeldingen tegelijkertijd ingezoomd en als u de ene afbeelding om de andere heen sleept, beweegt deze oo. Dit is handig als u dezelfde plek op twee vergelijkbare afbeeldingen van dichtbij wilt bekijken, zodat u kunt zien welke afbeelding scherper is scherpgesteld. Een handige tip is om op de pijlen aan weerszijden van het scherm te klikken om de zijbalken te minimaliseren en een zo groot mogelijk kijkgebied te creëren.

Beoordelingsweergave

De Bibliotheekmodule biedt verschillende manieren om uw afbeeldingen te bekijken. Een handige manier om een groep vergelijkbare afbeeldingen te vergelijken is de beoordelingsweergave. Om dit te gebruiken, gebruikt u CTRL-klik of SHIFT-klik om drie of meer afbeeldingen te selecteren en klikt u vervolgens op de knop Beoordelingsweergave, gemarkeerd in de bovenstaande afbeelding, of gebruikt u de sneltoets N. Het weergavevenster wordt gewijzigd om de geselecteerde afbeeldingen automatisch gerangschikt weer te geven om de grootte van elke afbeelding te maximaliseren. De Beoordelingweergave kan tientallen afbeeldingen weergeven, maar hoe meer u selecteert, hoe kleiner de afzonderlijke afbeeldingen worden weergegeven, dus u kunt het beste niet meer dan vijf of zes afbeeldingen tegelijk selecteren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in