Home Android Lightroom Mobile, foto bewerken voor mobiele apparaten 2020 review

Lightroom Mobile, foto bewerken voor mobiele apparaten 2020 review

3806
0

Om Lightroom Mobile te kunnen gebruiken, moet u de juiste versie downloaden Android– of iOS-smartphone.(op uw smartphone of tablet) en inloggen met Adobe ID, Google Account of Facebook. U ziet dan een kort overzicht van alle beschikbare functies en vervolgens kunt u uw foto’s uploaden vanaf het apparaat, opslaan in de cloud of zelfs een foto maken en beginnen met het bewerken ervan.

Synchronisatie van foto’s tussen Lightroom Mobiel en Desktop

Lightroom heeft een zeer nuttige functie die het mogelijk maakt om op meerdere apparaten tegelijk te werken of zelfs om de app onderweg te gebruiken als je een Adobe-account hebt. Om te kunnen synchroniseren met Lightroom CC moet je echter ofwel de gratis proefversie van de desktop hebben, ofwel een betaald Adobe Creative Cloud-lidmaatschap.

Synchronisatie van foto’s tussen Lightroom Mobiel en Desktop

Lightroom apps hebben een sterk geoptimaliseerd synchronisatiesysteem.

Als u de synchronisatie correct instelt, hebt u altijd en overal toegang tot uw afbeeldingen, met behulp van de mobiele versie. Om de synchronisatie te starten, moet u inloggen met uw Adobe ID, zowel in de mobiele als in de desktopversie van Lightroom.

Kies vervolgens in de PC-versie de optie ‘Sync met Lightroom Mobile’ in de bovenhoek en het synchronisatieproces begint automatisch.

Na ontvangst van de gratis proefversie van Lightroom Mobile of na aankoop van een abonnement kunt u Lightroom synchroniseren met al uw toestellen. Eventuele wijzigingen die u aanbrengt in uw foto’s worden ook gesynchroniseerd. Indien nodig kunt u deze optie uitschakelen en specifieke bestanden synchroniseren in plaats van hele collecties. Dat is een zeer handige functie die niet voor alle apps beschikbaar is.

Als uw gratis desktop Lightroom proefversie is verlopen en u nog steeds geen abonnement hebt, kunt u niet synchroniseren met de desktop app en kunt u alleen de beperkte Lightroom Mobile editie gebruiken.

Afbeeldingen met uploaden hoge snelheid

Adobe Lightroom Mobile biedt een hoge uploadsnelheid waarmee gebruikers grote hoeveelheden foto’s tegelijkertijd kunnen overzetten. Om niet het overzicht te verliezen tussen honderden of zelfs duizenden foto’s, kunt u ze met de app in collecties groeperen.

Dankzij het geoptimaliseerde synchronisatieproces van Lightroom kunt u er ook voor kiezen om allleen bepaalde collecties synchroniseren door deze aan te vinken in de app.

Uitgebreide beeldbewerkingsmogelijkheden

U kunt uw foto’s zwart-wit maken en de belichting, temperatuur, contrast en witbalansinstellingen wijzigen. Lightroom Mobile heeft dezelfde foto kleurcorrecties die Lightroom CC ook biedt.

U kunt het beeld knippen of draaien met het gereedschap Uitsnijden en roteren:

lightroom crop tool
knippen of draaien met het gereedschap Uitsnijden en roteren

Het is mogelijk om de toon van een afbeelding te wijzigen met van de optie licht:

lightroom histogram tool

U kunt de Lightroom app ook gebruiken om verschillende effecten toe te passen op uw foto’s of om specifieke details te corrigeren, zoals het scherper maken van foto’s of het toevoegen van een vignet. U kunt ook gratis voorinstellingen toepassen om sneller kleurcorrecties aan te brengen.

lightroom app presets
Lightroom app ook gebruiken om verschillende effecten toe te passen

Geavanceerde Portret verbeteringsfuncties in de Premium-versie

Als u een foto wilt retoucheren (lichte huidretouche en verwijdering van kleine objecten), moet u de Premium functies van de Mobile Lightroom app gebruiken. Om deze te verkrijgen, moet u zich aanmelden op de website van Adobe en betalen voor een abonnement:

  • U kunt het gereedschap Healing Brush gebruiken om afleidende objecten van de foto te verwijderen, ongeacht hun grootte, of ze te wijzigen door texturen uit een bepaald gebied te kopiëren.
  •  De functie Selectief bewerken helpt bij het bewerken van de afbeelding of een specifiek onderdeel met een ongelooflijke nauwkeurigheid door uw vinger over het telefoonscherm te bewegen.
  • U kunt de functie Geometrie en het gereedschap Auto Upright gebruiken om foto’s met vervormde geometrie te fixeren.

U kunt gebruik maken van voorinstellingen

Met de Lightroom Mobile Android- en iOS-versies kun je je eigen mobiele Lightroom presets maken en professionele Lightroom presets gebruiken.

Bovendien kunt u ook alle presets gebruiken die u in de desktop versie hebt gemaakt. Als je lid bent van Adobe Creative Cloud, kun je al je presets krijgen door de app te synchroniseren met je PC of laptop.

Sorteer uw foto’s in Albums

Lightroom Mobile stelt gebruikers in staat om foto’s niet alleen met beeldfilters maar ook met albums te sorteren. U kunt een album maken door op de “+” knop te drukken om het proces van het vinden van de benodigde foto’s te vereenvoudigen wanneer u geen toegang heeft tot uw PC. Als u uw albums gemakkelijker wilt ordenen, kunt u ze sorteren op importdatum, titel, aantal foto’s en lokaal opgeslagen.

lightroom mobile app sorting
Sorteer uw foto’s in Albums

De Lightroom Mobile app stelt een standaardhoes in voor een album, maar u kunt deze veranderen door op het vergrootglas te drukken. U kunt foto’s aan een album toevoegen door in de map Alle foto’s de gewenste foto’s te selecteren en op de knop Toevoegen te drukken. U kunt ook een album openen, foto’s toevoegen selecteren en de opslaglocatie kiezen van de foto’s die u wilt opnemen.

U kunt foto’s in het album vinden door het filter te kiezen waarmee u ze hebt getagd. Lightroom Mobile maakt automatisch albums aan zoals “Alle foto’s” en “Mensen”. De map Alle foto’s bevat al uw toegevoegde foto’s, terwijl het album Personen wordt gebruikt om foto’s te bekijken en te becommentariëren die zijn genomen door uw vrienden die een Adobe ID hebben. Deze laatste functie is echter alleen beschikbaar voor premium abonnees.

Mogelijkheid om RAW-foto’s te bewerken

Lightroom Mobile app stelt u in staat om RAW-beelden te bewerken, wat een van de grootste voordelen is ten opzichte van andere gratis foto bewerkings apps. Zo kunt u foto’s in RAW-kwaliteit maken en direct in de app bewerken. Bovendien kunnen de foto’s ook worden geïmporteerd of geëxporteerd en gedeeld met andere gebruikers.

De HDR preview-functie ondersteunt verschillende Lightroom fotobewerkingstechnieken die voorheen alleen beschikbaar waren in de desktopversie, waaronder witbalans, verblindingsherstel, toegang tot originele kleuren en beeldbewerking op ware grootte.

Het grootste minpunt is dat het importeren en bewerken van RAW-afbeeldingen veel tijd kost op iPhones en iPads en vrijwel onmogelijk is op minder krachtige smartphones. Als u met dergelijke bestanden wilt werken, moet u over een krachtige telefoon beschikken.

Geef toegang tot uw afbeeldingen via een link

Elke keer dat u uw collectie synchroniseert met de Mobile app, kunt u deze openbaar maken, zodat iedereen die er een link naar heeft, uw foto’s online kan bekijken. Als de gebruiker die de link heeft een Adobe ID-lid is, kan hij/zij bovendien opmerkingen achterlaten en de gemarkeerde foto’s controleren.

Als u niet uw hele collectie wilt delen, kunt u alleen specifieke foto’s openbaar maken. U kunt alle “likes” en commentaren van andere gebruikers onder uw publieke foto’s zien. Op deze manier kunt u zien hoe uw werk wordt beoordeeld.

Bekijk Foto Metadata

lightroom app view photo metadata
Bekijk Foto Metadata

Zodra u een foto in een album hebt geselecteerd, kunt u overschakelen van het menu Bewerken naar het menu Info om de gegevens over de foto te bekijken: bijschrift, auteursrecht, toegepaste filters, beeldformaat, importdatum, camera, EXIF-info en trefwoorden.

U kunt ook wat informatie bekijken in het menu Bewerken door op Toon Info te drukken in de rechterbovenhoek. Die gegevens zijn gemakkelijk toegankelijk dankzij de gebruiksvriendelijke Lightroom Mobile-interface.

Eenvoudig foto’s delen

Als u gebruik maakt van de optie Delen van foto’s, kunt u uw foto’s via e-mail, Facebook, Instagram, Twitter, Flickr en andere social media-apps die op uw smartphone zijn geïnstalleerd, versturen. U kunt ook de optie Delen gebruiken om het watermerk dat aan de foto’s wordt toegevoegd toe te voegen of te wijzigen. U kunt ook uw locatie, bestands- en camera info en andere metagegevens laten zien.

Gebruik Lightroom Mobile App voor het maken van foto’s

Met de Adobe Lightroom Mobile app-camera kunt u beelden van hoge kwaliteit maken. Het werkt in twee modi: Automatisch en professioneel. In beide modi kunt u de flitser, de camera aan de voorzijde en de automatische belichtingsinstellingen bedienen. In de Pro-modus kun je de focus, de belichting en de witbalans regelen.

Wat vooral indrukwekkend is, is dat wanneer je foto’s bewerkt, ze niet worden overschreven, zodat je altijd kunt terugkeren naar de oorspronkelijke versie. Een van de handigste Lightroom Mobile-bewerkingstips is om tijdens de opname alleen de belangrijkste instellingen aan te passen en al het andere te repareren tijdens het nabewerken van de foto.

In beide opnamestanden kunt u foto’s maken met verschillende beeldverhoudingen (16:9, 3:2, 4:3, 1:1). U kunt een foto in verschillende bijsnijdingsverhoudingen bekijken en de foto kiezen die u het beste bevalt voordat u deze maakt. U kunt ook kiezen tussen Thirds, Halves en Golden Grid instellingen.

Hetzelfde paneel heeft ook een timerpictogram waarmee u een vertraging kunt instellen (2, 5 of 10 seconden) waarna de foto wordt gemaakt. Bovendien kunt u, als u op het pictogram van de versnelling drukt, bepaalde instellingen wijzigen of in-/uitschakelen (volumetoetsfuncties, maximale schermhelderheid, geotag-foto’s, etc.).

Als u een iPhone of iPad heeft, kunt u de Lightroom app iPhone-versie gebruiken om foto’s te maken in RAW-formaat, wat zorgt voor een nauwkeuriger en professioneler fotobewerkingsproces. Ook kun je onbewerkte foto’s opslaan in DNG-formaat (als de camera van de telefoon minstens 12MP heeft en draait op iOS 10.0 of hoger).

Opmerking: Om RAW-beelden in HDR te maken, hebt u een mobiel apparaat met een krachtige CPU en RAM nodig.

Premium Lightroom Mobile App: Kosten

Lightroom Mobile is GRATIS voor uw Android- of iOS-smartphone. Je kunt in de Lightroom-app je Adobe ID of Creative Cloud-accounts, invoeren waardoor je kunt synchroniseren met de Lightroom-desktopversie. Alle premiumfuncties, inclusief synchronisatie, zijn alleen beschikbaar als je een Lightroom CC-abonnement hebt.

Als u al een van de aangeboden Adobe programma’s voor Lightroom hebt, kunt u ook alle Lightroom-privileges voor uw mobiele versie ontvangen. Als je geen Lightroom-abonnement hebt en je wilt weten hoe je Lightroom gratis kunt krijgen, download dan nu de proefversie voor mobiel gebruik:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in