Adobe Lightroom biedt vele manieren om te zoeken naar bepaalde foto’s of groepen van foto’s, maar sommige daarvan vereisen een beetje voorbereiding om er het meeste uit te halen. Maar als je de zaken eenmaal op orde hebt, raak je nooit meer een beeld kwijt!
De beste manier om uw bibliotheek doorzoekbaar te maken is door trefwoorden toe te passen op uw foto’s. Trefwoorden zijn meer kunst dan wetenschap; je moet woorden toevoegen die het beeld beschrijven, maar ook woorden die de omstandigheden beschrijven. Deze opname heeft bijvoorbeeld de trefwoorden: Afrika, dieren, roofdier en Luipaard.
De snelste en eenvoudigste manier om trefwoorden toe te passen is tijdens het importproces. Wanneer u op de knop Importeren klikt, ziet u samen met uw afbeeldingen de optie Toepassen tijdens het importeren, inclusief een paneel voor trefwoorden dat wordt toegevoegd aan alle afbeeldingen die in die batch worden geïmporteerd. U kunt later altijd meer trefwoorden toepassen, maar deze eerste paar zijn een goed begin.
U kunt handmatig trefwoorden toepassen op afbeeldingen die al zijn geïmporteerd. In de Bibliotheekweergave vindt u in de rechter zijbalk het tabblad Trefwoorden. Om een trefwoord toe te voegen, kunt u het in de balk ‘Klik hier om trefwoorden toe te voegen’ typen, of kiezen uit het paneel met trefwoordsuggesties. Trefwoorden worden gescheiden door komma’s en kunnen spaties bevatten.
Lightroom bevat vooraf ingestelde trefwoordsets, waaronder buitenfotografie, portretfotografie en huwelijksfotografie; maar je kunt je eigen persoonlijke trefwoordsets samenstellen en opslaan, wat erg handig is als je regelmatig soortgelijke onderwerpen of in soortgelijke situaties fotografeert. Je kunt ook vooraf ingestelde en persoonlijke trefwoordsetsets bewerken of verwijderen en de standaardinstellingen herstellen.
Als u eenmaal trefwoorden op uw foto’s hebt toegepast, kunt u die trefwoorden gebruiken om uw fotobibliotheek te doorzoeken of te filteren, zodat u specifieke beelden kunt vinden. In de Bibliotheekrasterweergave ziet u bovenin het scherm een selectie van filters. Selecteer Tekst en kies Trefwoorden in het vervolgkeuzemenu. U kunt er ook voor kiezen om inclusief of exclusief te filteren.
U kunt de tekstzoekfilters gebruiken om meer dan alleen trefwoorden te vinden. U kunt ook zoeken naar specifieke woorden in beeldmetadata, bijvoorbeeld een cameramerknaam of modeltype. Als u bepaalde typen foto’s maakt met een bepaalde camera, kan dit helpen om uw zoekopdracht te beperken tot alleen foto’s die met die camera zijn gemaakt.
U hebt in een vorige sectie naar metadata gekeken en u kunt ook metadata gebruiken om uw zoekopdrachten te filteren. Aangezien de metadata van een digitale foto informatie bevat over het tijdstip waarop de foto is gemaakt en het type camera dat is gebruikt om de foto te maken, kunt u snel filteren op zoek naar alleen foto’s die zijn gemaakt met een specifieke camera en lens op een bepaalde datum.
U kunt de metadatafilters aanpassen om u te helpen zoeken onder een aantal verschillende parameters. Als u regelmatig fotografeert met een GPS-camera, is een zeer handige zoekparameter de locatiegegevens. Klik op de bovenste balk van een zoekfilterkolom en selecteer uit Locatie, Stad, Staat/provincie of Locatie om een lijst van de beschikbare gegevens te zien.
Een ander gebruik voor de metadatafilter is het zoeken naar foto’s die je hebt gemarkeerd of een bepaalde sterrenclassificatie hebt gegeven. Ook hier kunt u een optie kiezen uit het uitklapmenu door op de bovenste balk van een van de metadatafilterkolommen te klikken. De kolommen tonen u het aantal foto’s in uw bibliotheek waarop elk filter van toepassing is.
U kunt ook zoeken op bestandstype, zoals JPEG, DNG, Photoshop PSD-bestand, TIFF, Ruwe bestanden van verschillende cameratypes, PNG grafische bestanden of videobestanden van elk type. Als u, zoals we hebben gesuggereerd, altijd in de Raw-modus fotografeert, kan dit misschien niet al te behulpzaam zijn, maar als u veel gemengde media in uw collectie hebt, kan het helpen om specifieke bestandstypen te lokaliseren.