Home Online fotobewerking Gratis Foto’s bewerken voor beginners met PicMonkey

Gratis Foto’s bewerken voor beginners met PicMonkey

3505
0

Waarom een foto bewerken?

Laat ik eerst maar een belangrijke vraag stellen: Waarom zou ik mijn familie foto’s bewerken? Zijn de moderne digitale camera’s niet goed genoeg om alle kleuren goed vast te leggen? Moet een foto bewerken niet over worden gelaten aan de professional.

Het antwoord hierop is kort: Nee.

De meeste digitale camera’s gebruiken vaak een standaard instellingen die raden wat uw foto nodig heeft, wat vaak leid tot foto’s waar de kleuren wazig of te donker zijn.
Door uw foto’s te bewerken weet u ook zeker dat u alleen de mooiste en beste foto’s bewaart en of afdrukt. Hierdoor eindigt u niet met een enorme verzameling foto’s die eigenlijk niet goed genoeg zijn om te bewaren.

1PicMonkey fotobewerken voor en na bewerkingGratis Foto’s bewerken voor beginners met PicMonkey.

Ik heb al diverse berichten geschreven over Gratis fotobewerking tools maar PicMonkey is op het moment van schrijven wel mijn favoriete gratis tool. Het mooie van Picmonkey is dat je geen account nodig hebt en dat er genoeg gratis functies zijn om mee te experimenteren. Picmonkey heeft tegenwoordig ook een aantal functies die alleen volledig beschikbaar zijn met een betaald account (dit zijn de functies met een kroontje). Deze effecten zullen wel op de foto toegepast worden maar wanneer men deze opslaat zal Picmonkey een icoon van hun product over de foto plaatsen.

2picmonkey foto bewerkenKies een foto om te bewerken.

Het is gemakkelijk om op een middag een paar honderd foto’s te maken, deze zullen niet allemaal bewerkt of bewaard worden. Normaal gesproken plaats ik het SD kaartje (Geheugenkaart van de camera) in mijn computer en loop de genomen foto’s even vlug door en verwijder daarbij meteen de wazige, gesloten ogen, en andere foto’s die het niet waard zijn om te bewaren. Vervolgens maak ik een map aan op mijn computer met de opname datum en een korte omschrijving van de foto’s welke ik hierin ga plaatsen. Wanneer de foto’s hierin staan kunnen we naar Picmonkey.com en beginnen met het bewerken van de foto’s.

De Basis foto bewerkingen.

Omdat Picmonkey er momenteel alleen maar engelstalig is zal ik de Engelse benaming bij de bewerking zetten zodat dit later makkelijk is terug te vinden. Basis fotobewerkingen omvat zaken als belichting (helderheid , contrast ) engels = exposure (brightness, contrast) , kleur ( verzadiging , temperatuur ) engels = colors (saturation, temperature), en bijsnijden engels is cropping. Deze zaken kunnen uw foto verbeteren voor het afdrukken of weergeven.

3picmonkey bijsnijdenBijsnijden van een foto

Ik was altijd van de gedachte dat ik een foto gewoon kon maken en wanneer de compositie niet helemaal naar mijn zin was dat ik deze later alsnog kon bijsnijden. Het is echter toch een goede gewoonte om hier gelijk bij het maken van de foto rekening te houden omdat het bijsnijden van de foto de kwaliteit hiervan behoorlijk kan beïnvloeden. Maar soms is het gewoon nodig om de focus meer op het gefotografeerde onderwerp te krijgen zoals in de bovenstaande foto. Er is te veel achtergrond op deze foto en de scheur in de vloer leidt de aandacht af, dus heb ik dit bijgesneden. Ik gebruik normaal gesproken de optie “Original proportions” wanneer ik een foto bijsnij. Wanneer je een foto op deze manier bijsnijd zal de originele beeldverhouding bewaard blijven zodat deze gemakkelijk afgedrukt kan worden.

4picmonkey rechtzettenEen foto roteren.

Soms is een foto een beetje schuin genomen dit eenvoudig recht te trekken met de knop “Straighten onder de functie Rotate. Door de schuif naar links of rechts te bewegen zal de foto de gewenste kant op draaien zodat u deze perfect recht kan zetten.
Belichting aanpassen.
Ik start normaal gesproken altijd me de “auto adjust” knop om de belichting aan te passen. Wanneer de verbetering naar mijn zin is pas ik deze wijziging toe. Af en toe komt het voor dat Picmonkey de foto totaal verkeerd belicht in deze gevallen zal je moeten zoeken met de hand tot je een belichting gevonden hebt die je bevalt. Highlights en schaduwen (eng: Highlights and shadows) geven vaak het gewenste effect zonder de foto te over belichten.

7picmonkey kleurenKleur aanpassen

De kleur pas ik ook aan met de “auto adjust” knop om te zien wat dit brengt. Meestal ziet Picmonkey de foto als te warm en zet de foto in het koele/blauwe kant zoals in de bovenstaande afbeelding. Ik zal waarschijnlijk eindigen met de foto een beetje af te koelen of misschien wel niets te doen zoals ik er nu tegenaan kijk. Met foto’s waarin er veel wit te zien is pas ik de temperatuur dusdanig aan dat het wit in de afbeelding zo wit mogelijk is. Met de bovenstaande foto heb ik uiteindelijk de temperatuur niet aangepast.

Afbeelding verscherpen

Normaal gesproken gebruik ik de functie om de foto te verscherpen (eng: Sharpen) niet. Over het algemeen veroorzaakt het dat een toch al niet al te beste foto er gewoon slecht gaat uitzien. Wanneer de foto gemaakt is met echt goed licht dan kan het mogelijk helpen om de de foto wat te verscherpen zonder de foto slechter te maken.

8picmonkey auto adjust

Foto automatisch aanpassen

Picmonkey heeeft een “auto adjust” optie welke een poging zal doen om de belichting en kleur in één klik te verbeteren zoals we hierboven stap voor stap gedaan hebben. Normaal gesproken begin ik met deze optie en neem dan de beslissing of ik de bewerking ongedaan maak (eng: undo) of dat ik nog wat kleine aanpassingen doe en de foto opsla op mijn computer. Deze functie werkt niet altijd als gewenst,. Hierdoor komt het dat ik automatische en de stap voor stap methodes beiden gebruik.

Bijwerken van de foto (Touch up)

Hier is het mogelijk om rode ogen, vlekken te verwijderen en zelfs tanden witter te maken. I gebruik deze functie in de regel niet, omdat ik voornamelijk mijn kinderen fotografeer en zij zijn uiteraard al perfect.

9picmonkey effectenEffecten toevoegen

Deze laatste functie kan ontzetten leuk zijn maar ook snel teveel. Foto effecten geven een foto een bijvoorbeeld een retrolook of donkerder langs de randen. Wanneer een foto bedoeld is om deze online te tonen dan kan het mooi zijn om wat zwaardere effecten te gebruiken. Wanneer het de bedoeling is de foto af te laten drukken dan is het al snel teveel en zal de foto er niet goed uit zien wanneer deze afgedrukt is.

Lijsten, lagen, tekst en andere extra’s toevoegen

Andere bewerkings opties zijn tekst, lagen (eng: overlays), lijsten (eng: frames) en struktuur (eng: Texture). Deze mogelijkheden zijn leuk om mee te spelen.

11 picmonkey

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in