Met de gereedschappen Helderheid en Contrast lost u met Gimp de meeste problemen op met te lichte, te donkere of onscherpe foto’s. Ook de geavanceerde gereedschappen als Niveaus, Kleurbalans, Toonbereik en het mengen van lagen zijn binnen Gimp beschikbaar.
Gimp helderheid en contrast
Bij het gebruiken van Helderheid/contrast moet u ervoor waken niet te enthousiast te worden, want dan kan het het eindresultaat tegenvallen. Wanneer u het bescheiden toepast kan het een goed hulpmiddel zijn.
Gimp curves
Een geavanceerde manier om de helderheid van een foto aan te passen, is het gebruik van Curves. Daarmee kunt u donkere en lichte partijen afzonderlijk van elkaar wijzigen. Om met deze functie te werken, moet u eerst weten welke informatie er wordt weergegeven en wat die precies inhoudt. Wanneer u het venster Curves opent, krijgt u een diagram te zien. Onder het diagram ligt een horizontale balk met een kleurverloop van zwart naar wit. Het diagram geeft alle pixels weer, gesorteerd op hun lichtwaarde. Links op de balk staan de donkerste waarden (zoals schaduw) en rechts staan de lichtste waarden (zoals zonlicht). Daartussenin staan diverse maten van helderheid.
Als er meer pixels met dezelfde lichtwaarde zijn, zullen deze op elkaar gestapeld worden. Een piek in het diagram geeft dus aan dat er van de lichtwaarde veel pixels zijn. Het diagram laat dus niet alleen zien welke kleurtinten er in de foto zitten, maar ook hoeveel het er zijn. Zo weet u of het een donkere of een lichte foto is. Bevindt het merendeel van de tinten zich bijvoorbeeld in de linkerhelft van het diagram, dan is de foto mogelijk te donker.
Links van het diagram ziet u een verticale balk met wederom een kleurverloop van zwart naar wit. Van linksonder naar rechtsboven loopt een lijn, de basislijn. Linksonder op de lijn bevindt zich het donkerste punt. Deze heeft dezelfde lichtsterkte als de onderste lichtwaarde van de vertikale balk. Rechtsboven op de lijn bevindt zich het lichtste punt, waarvan de lichtsterkte overeenkomt met de bovenste lichtwaarde van de vertikale balk.
Door op de lijn te klikken, maakt u een aanpaspunt. Als u het aanpaspunt verplaatst, worden alle onder dat punt liggende tinten aangepast. Verplaatst u het punt omhoogm dan wordt dat betreffende bereik opgelicht. Verplaatst u het punt naar beneden, dan wordt dat gebied donkerder. Maar let op: zodra u een aanpaspunt verplaatst, beweegt de lijn. Daarmee past u ook tinten voor en achter uw aanpaspunt aan. Dat zorgt ervoor dat een aanpassing niet een piek veroorzaakt in een specifiek gebied, maar geleidelijk wordt toe gepast.
Als u meer punten ip de lijn zet, geeft dat een nog beter resultaat. Met Curves kunt u de helderheid en het contrast van de foto op een betere manier bewerken dan met de functie Helderheid/contrast.
Bovendien kunt u met Curves nog meer doen. U kunt een specifiek punt, kleur of onderwerp uit de foto oplichten en benadrukken. Klik terwijl het Curvesvenster openstaat, op de gewenste plaats op de foto. In het diagram wordt het door u aangeklikte punt weergegeven. Op deze manier kunt u snel een punt voor het betreffende onderdeel aanmaken en daarop of daaromheen de gewenste aanpassing doen.
- De foto in het hiernaast afgebeelde diagram heeft weinig erg donkere of erg lichte delen. Dat kunt u ook uit het diagram aflezen: in de eerst twee blokken is het diagram zeer plat, net als in het laatste blok.
- Klik in de linkeronderhoek op de basislijn. Sleep het aanpaspunt dat daardoor ontstaat over de X-as iets naar rechts. Hierdoor worden de donkere tinten sterker aangezet. Sleep je muis helemaal naar de rechterzijde van het diagram, dan wordt het beeld zwart.
- Klik nu in de rechterbovenhoek op de basislijn. Sleep het aanpaspunt over de bovenkant een klein stukje naar links, tot halverwege het laatste blok. Op dat punt bevindt zich de lichtste pixel van de foto en eindigt dus de diagramlijn. Nu lopen de lichte pixels tot het allerlichtste punt.
- U heeft nu een nieuwe basislijn getrokken. Deze loopt nog steeds diagonaal, maar is wel korter dan de vorige. Als u de bewerking toepast, worden de grijspunten van licht naar donker opgerekt en ontstaat een ruimer kleurbereik.
- Klik in het midden van de lijn en verschuif het punt een half blok omlaag en naar rechts. Dit past het contrast van de hele foto aan.