Home Gimp Gimp foto retoucheren

Gimp foto retoucheren

10935
0
Gimp foto kleine objecten verwijderen

In Gimp maakt u vooral gebruik van tekengereedschappen om te retoucheren, zoals verscherpen, vervagen, klonen, verzadigen enzovoort. Met dergelijke technieken kun je bijvoorbeeld lippen en wangen roder maken, wenkbrauwen verbreden of versmallen of oneffenheden wegwerken.

Gimp tekengereedschappen

De tekengereedschappen van Gimp bevinden zich in de gereedschapkist. U kunt ze gebruiken door met de linkermuisknop één keer op het gewenste gereedschap te klikken. Vervolgens kunt u de eigenschappen van het geselecteerde gereedschap instellen. Om met tekengereedschappen te kunnen werken, moet u altijd drie dingen instellen: het soort penseel, de penseeldikte en de voorgrondkleur (de kleur waarmee u tekent).

De basis tekengereedschappen van Gimp zijn het potlood, het penseel en de verfspuit net zoals andere fotobewerkers. Qua instellingen komen deze gereedschappen overeen, maar het tekenresultaat ziet er anders uit. Het is belangrijk te begrijpen hoe het penseel werkt omdat het de basis vormt voor alle andere tekengereedschappen. Zo tekent u met het penseel door het aan te klikken in de gereedschapkist en dit geldt dus ook voor  de andere gereedschappen. Breng de muis vervolgens naar het bewerkingsvenster. Zolang u de linkermuisknop ingedrukt houdt, kunt u tekenen. Als u de muis bijvoorbeeld naar rechts verplaatst, tekent u een streep.

Veel voorkomende gereedschappen die dezelfde mogelijkheden hebben als het penseel zijn:

 • Klonen: met deze stempel kloont u delen uit de foto die u vervolgens op een andere plaatst invoegt.
 • Doordrukken en tegenhouden: verzadigt de kleuren meer of minder. Met dit tekengereedschap kunt u bijvoorbeeld lippen of wangen roder maken of kunt u een bepaalde lichtval versterken.
 • Smeren: hiermee kunt u de pixels in een foto smeren, zoals een schilder dat doet met olieverf op het doek.
 • Gum: haalt ongewenste elementen uit de foto weg.

Gimp voorgrondkleur

Normaal gesproken is in Gimp de voorgrondkleur zwart en de achtergrondkleur wit. Mocht dit niet het geval zijn, druk dan op de D toets om de standaardkleuren te herstellen. De voorgrondkleur wordt gebruikt om te tekenen met een van de gereedschappen.  De achtergrondkleur wordt gebruikt wanneer u bijvoorbeeld een nieuwe afbeelding maakt. Het vakje voor de voorgrondkleur staat in de gereedschapkist. De voorgrondkleur kan worden gewijzigd door erop te klikken.

Gimp retoucheertechnieken

Smeren
Met het gereedschap Smeren kunt u met Gimp bestaande kleuren van de afbeelding uitsmeren, om bijvoorbeeld een scherp contrast iets te vervagen.

Klonen
Kleine objecten, zoals stoffen, krasjes en vlekken,  kunnen met Gimp worden weggewerkt met het gereedschap Klonen.

 • Gimp foto kleine objecten verwijderen

  Op de foto met de cactus zit er een vlekje rechtsboven de cactus. Deze kunt u eenvoudig weghalen met een Stempel.

 • Zoom in op de zwarte vlek en klik op Klonen. Kies een groot, zacht penseel bij de instellingen in de gereedschapkist.

 • Houd de Ctrl toets ingedrukt en klik op de plaats die u wilt klonen. Deze plek wordt als referentie gebruikt om de zwarte vlek weg te werken. Zorg er daarom voor dat die plek zo dicht mogelijk bij de vlek ligt, zodat  de structuur en lichtval zo min mogelijk van elkaar verschillen.

 • Ga naar de zwarte vlek en sleep de cursor eroverheen. De zwarte vlek is verdwenen en vervangen door een ander deel van de foto.

Het verwijderen van grote objecten werkt niet anders dan het verwijderen van kleine. Het enige verschil is dat grote objecten door even grote klonen worden vervangen.  Daarom moet u extra opletten dat het gekloonde punt goed integreert in de bestaande omgeving waarin het wordt geplaatst.

Met de modus Normaal maakt u een exacte kopie van het referentiepunt dat u in het doel gebied plakt. Gimp heeft nog een aantal andere mogelijkheden zoals bijvoorbeeld Enkel lichter maken. Met Enkel lichter maken worden de pixels in het doelgebied alleen vervangen als de pixels van het kloongebied lichter zijn. Wanneer u een groot object wilt verwijderen, kunt u gebruik maken van de ze funtie. Enkel donker maken werkt precies andersom. Met deze optie kunt u goed lichte vlekjes op donkere achtergronden verwijderen. Door deze drie onderdelen afwisselend te gebruiken, kunt u storende elementen uit een afbeelding weghalen zonder zichtbare sporen achter te laten die het retoucheren van verwijderde objecten verraden.

 Gimp foto grote objecten verwijderen 1  Gimp foto grote objecten verwijderen 2

Gimp rode ogen corrigeren

Soms hebben mensen en dieren op foto’s rode ogen. Dat komt door een flits tijdens het fotograferen of door een reflectie van het omgevingslicht. Hoewel je meestal spreekt van rode ogen, kunnen ze ook onnatuurlijk blauw of groen zijn. Dat zie je vaak bij dieren. Er zijn diverse manieren om rode ogen te verwijderen onder andere een speciaal daarvoor bedoeld filter.

 • Open de foto met de rode ogen en zoom in op de rode ogen. Ogen zijn rond en daarom vrij makkelijke te selecteren met Vrije selectie. U kunt ook de Toverstaf gebruiken.
 • Maak een cirkelvormige selectie om de pupil. Zorg dat de selectie zo goed mogelijk aansluit. Selecteer op deze manier ook de tweede pupil. Gebruik daarbij de knop Selectie toevoegen.
 • Zit er om de selectie van de pupil nog een zweem van 1 pixel, dan kunt u de selectie makelijk uitbreiden met Selecteren, Uitdijen. 1 beeldpunt moet voldoende zijn en klik op OK.
 • Kies in het menu Filters, Versterken, en Rode ogen verwijderen. Verhoog de Drempelwaarde om de intensiteit te verhogen. Bekijk aan de hand van het voorbeeld in het instellingenvenster of u tevreden bent met het resultaat. Zodra dit het geval is klikt u op OK.
 • Zoom de foto uit en sla deze op.
 Gimp rode ogen verwijderen 1  Gimp rode ogen verwijderen 2

In de onderstaande video worden de acties nogmaals getoond. Voor het beste beeld kunt u  de video op volledig scherm en HD kwaliteit bekijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in