Home Handleidingen Foto’s van camera downloaden met Windows

Foto’s van camera downloaden met Windows

3041
0

Hebt u meer camera’s in huis, met elk een eigen downloadwijze? Tamelijk vervelend, maar dat is gelukkig te voorkomen met de universele Windows downloadtool hiermee is het mogelijk om foto’s van camera te downloaden met windows. Met één enkele digitale camera is er nog niets aan de hand. Om de foto’s uit het apparaat naar uw pc over te hevelen gebruikt u netjes de meegeleverde software en klaar is Kees. Ingewikkelder wordt het als meerdere personen bij u thuis een eigen digitale camera hebben en op dezelfde pc hun foto’s neerzetten. Dat elk merk en type camera de eigen bijgeleverde software vereist, leidt maar al te vaak tot vergissingen. Voeg daaraan toe dat sommige fotobewerkers ook nog eens hun eigen camera-downloadtools installeren en de chaos is compleet. Maak in dat geval gebruik van de universele Windows- downloadtool. Kost niks en werkt in de meeste gevallen prima.

Stap 1

Om de Windows-fotodownloader te kunnen gebruiken, moet eerst alle overige fotodownloadsoftware gedeactiveerd worden. Dat kan door alle camerasoftware te verwijderen. Maar doe dat liever niet, want maar al te vaak zitten daar specifieke gereedschappen bij die wonderen kunnen verrichten bij dat ene type camera. Denk aan het maken van panoramafoto’s, specifieke correctietechnieken, enzovoorts. U kunt beter controleren of uw camerasoftware de optie biedt het automatisch downloaden uit te zetten. Bij onze Canon-camera was de oplossing wel heel gemakkelijk: zodra de camera aangesloten is en ingeschakeld wordt, verschijnt normaliter het venster Camera Windows met daarin de uitschakelbare optie Display this screen when the camera is connected. Als u dat inderdaad uitzet, op Finish klikt en de camera uitschakelt bent u verlost van Canons downloadtool terwijl de rest van de software nog gewoon is te gebruiken.

Stap 2

Schakel de camera weer in en als het goed is verschijnt een standaard dialoogvenster van Windows met een rijtje keuzemogelijkheden. Hebt u pech, dan opent een andere downloadtool van bijvoorbeeld een van de andere geïnstalleerde cameraprogramma’s of een fotobewerker. Deactiveer ook deze tot u echt het hier getoonde keuzemenu te zien krijgt. Selecteer dan de optie Wizard scanner en camera van Microsoft en activeer desgewenst het selectievakje voor de optie Voor deze actie altijd dit programma gebruiken. Doet u dat, dan opent de wizard voortaan vanzelf, maar als u nog enige keuzevrijheid wenst, laat u deze optie ook uitgeschakeld en kiest u voortaan uit het rijtje wat u wenst.

Stap 3

In de eerste stap van de Wizard Scanner en camera klikt u op Volgende, waarna een overzicht van de in de camera aanwezige foto’s verschijnt. Standaard zijn ze allemaal geselecteerd, eventueel deselecteert u bepaalde foto’s die u niet wilt downloaden. Klik weer op Volgende na het maken van de selectie.

Stap 4

U moet nu een naam voor een map opgeven waarin de foto’s terechtkomen. De bestandsnamen van de foto’s krijgen ook die naam en een volgnummer. Dat is handig, want zo worden foto’s duidelijk gemarkeerd. Geef ze bijvoorbeeld de naam ‘Terschelling’ en alle foto’s komen netjes in de map Terschelling, terwijl de foto’s Terschelling01.jpg enzovoorts heten. De standaard bewaarmap is Mijn Documenten, Mijn afbeeldingen, Terschelling (of welke naam u aan de laatste map ook gegeven hebt). Mocht u het willen, dan kiest u met de bladerknop een totaal andere map op een ander schijfstation, die keuze is geheel aan u. Maak desgewenst het geheugen in de camera leeg door de optie linksonder te activeren.

Stap 5

Klik op Volgende en de foto’s worden netjes vanuit uw camera naar de gekozen map overgeheveld. Afhankelijk van de snelheid van de aansluiting (usb1 of usb2) kan dit even duren. Na afloop Klikt u op Volgende.  Zorg dat de optie Geen van beide eerst is geselecteerd (standaardkeuze).

Stap 6

In de laatste stap van de wizard klikt u op de link in het midden om naar de map met de gedownloade foto’s te gaan of u klikt simpelweg op Voltooien. Wat u daarna met de foto’s doet, is aan u. Hiermee hebt u een universele downloadmethode voor foto’s, onafhankelijk van merk en type camera.

 

Soms werkt het niet

In een heel enkel geval werkt de universele fotodownloader van Windows niet. Het gaat dan om oudere typen camera’s die niet worden herkend. Ook bij exotische apparaten als mobiele telefoons met ingebouwde camera of webcams met fotofunctie zit u meestal aan de software van de leverancier vast. Tot slot is het onverstandig om geavanceerde spiegelreflexcamera’s ‘leeg te trekken’ met de Windows fotodownloader, zeker als u gebruik maakt van specifieke bestandsformaten voor foto’s. Meestal regelt de camerasoftware dan welk type foto waar wordt geplaatst en welke nabewerking eventueel nodig is. Zonde als u die eigenschappen kwijtraakt. Voor de eenvoudige, moderne compactcamera’s geldt in de meeste gevallen dat er geen problemen zullen optreden. Het kan tot slot het overwegen waard zijn om een specifiek fotobeheerprogramma als ACDSee aan te schaffen. Dat is ook universeel en u hebt bovendien een totaaloplossing voor downloaden, bewerken en vooral organiseren en categoriseren in handen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in