Home Fotobewerken gerelateerd Foto’s opslaan in Jpeg of in RAW

Foto’s opslaan in Jpeg of in RAW

3430
0

Wanneer u deze pagina bewust heeft bezocht, kunnen we er gerust van uitgaan dat u iets weet over digitale fotografie, dus u weet waarschijnlijk al dat het overgrote deel van de digitale foto’s is opgeslagen in een bestandsformaat dat bekend staat als JPEG. Bijna alle digitale camera’s en mobiele telefoons nemen hun beelden op als JPEG-bestanden. U kunt een JPEG-bestand herkennen omdat het meestal de bestandsextensie .jpg of .jpeg heeft. Het JPEG-formaat bestaat al sinds 1992, toen de standaard voor het eerst werd gespecificeerd door de Joint Photographic Experts Group (waarvan het zijn naam kreeg), een permanent comité van beeld- en software-industrie-experts. In de loop der jaren zijn er verschillende pogingen geweest om het JPEG-formaat bij te werken of te vervangen, maar het is nu zo verankerd in de digitale wereld dat het waarschijnlijk voor altijd bij ons zal blijven.

Het JPEG-formaat is geweldig voor digitale beelden die worden gedeeld of gepubliceerd via het internet of opgeslagen op digitale media, omdat het een gecomprimeerd bestandsformaat is. Bestandscompressie is een manier om de bestandsgrootte te verkleinen door overbodige informatie te verwijderen en de rest op een efficiëntere manier te coderen. Voor digitale beelden betekent dit dat een foto die misschien 35 megabyte is als hij van de camerasensor komt, kan worden gecomprimeerd tot een fractie van dat formaat zonder al te veel beeldkwaliteit te verliezen. Dit betekent uiteraard dat u veel meer foto’s op uw geheugenkaart of harde schijf kunt opslaan en de foto’s van uw vrienden op Facebook kunt bekijken zonder dat u uw volledige dataverbruik in één keer hoeft op te gebruiken. Hoewel een licht verlies aan beeldkwaliteit, als inruil voor een efficiëntere opslag, geen probleem is voor de meerderheid van de gebruikers, willen professionele fotografen de best mogelijke beelden en dus is elk kwaliteitsverlies onaanvaardbaar. Daarom hebben de meeste high-end camera’s een optie om foto’s op te slaan in een ongecomprimeerd formaat dat meestal bekend staat als de Raw-modus.

Voordelen van de RAW Modus

Een volledige uitleg van JPEG-compressie zou te veel van het goede zijn je hoeft er echt niet het alles van te weten. Voor onze doeleinden is het grote verschil tussen JPEG en de Raw-modus de hoeveelheid informatie die wordt gebruikt om elke pixel in de afbeelding te beschrijven. In JPEG-modus wordt elke pixel beschreven door 24 bits, dat wil zeggen 24 enen en nullen, 8 voor elk kleurkanaal van rood, groen en blauw. Deze 8-bits codering maakt 256 gradaties van helderheid per kleurkanaal mogelijk, wat betekent dat het 256 x 256 x 256, of 16.777.216 verschillende kleurschakeringen kan weergeven. Dat klinkt misschien veel, maar als je naar een JPEG-beeld van een heldere blauwe lucht kijkt, zie je misschien nog steeds lijnen tussen de verschillende tinten blauw in plaats van een vloeiende gradatie van kleur.

In de ongecomprimeerde Raw-modus wordt elke pixel meestal beschreven met 12 of zelfs 14 bits per kanaal, wat 36 of 42 bits per pixel oplevert. Dit klinkt misschien niet als een groot verschil, maar terwijl een 12-bits Raw bestand 68 miljard tinten kan beschrijven, kan een 14-bits bestand vier biljoen tinten beschrijven. Dit betekent dat uw kleuren er niet alleen vloeiender en levensechter uitzien, maar dat er ook veel meer schaduw en lichtdetails kunnen worden opgenomen, waardoor uw foto’s een veel dynamischer bereik krijgen. Dit betekent dat je bij het verwerken van een opname in de Raw-modus veel meer details uit schaduwen en hooglichten kunt halen.

Bekijk de voorbeeldfoto’s die hier worden getoond om het verschil te zien.

Deze foto is gemaakt met behulp van JPEG-compressie in de camera. Zoals je kunt zien is er bijna geen detail in de schaduwgebieden en geen enkele mate van opheldering kan dat veranderen.

Dit is dezelfde foto die in de Raw-modus is gemaakt en in Lightroom is verwerkt. Met de grotere belichting, breedte en kleurdiepte die deze modus biedt, worden schaduwdetails en kleurverzadiging verbeterd, wat een veel mooiere opname oplevert.

Nadelen van de Raw Modus

Voor dagelijks gebruik zijn er niet veel nadelen aan het fotograferen in de Raw-modus. Geheugenkaarten met een hoge capaciteit en harde schijven met meerdere terabytes zijn nu zo goedkoop dat de opslagcapaciteit echt geen probleem is en als je een foto via e-mail wilt versturen of online wilt delen, is het heel eenvoudig om een Raw bestand om te zetten in een beter beheersbare JPEG. Het enige echte nadeel is dat er zeer weinig standaardisatie is van Raw bestandstypes tussen verschillende camerafabrikanten, en dat ze allemaal hun eigen, eigen formaten hebben. Dit betekent dat wanneer je een nieuwe camera koopt, het kan zijn dat Lightroom of Adobe Camera Raw de beelden niet kan openen of verwerken totdat er een compatibiliteitsupdate wordt uitgebracht, wat soms enkele weken kan duren. Een manier om dit te omzeilen is het gebruik van het Adobe DNG Raw formaat, een open-source Raw bestandsformaat dat beschikbaar is op sommige camera’s, met name Pentax DSLR’s en sommige andere high-end camera’s. Alle Adobe-software kan dit formaat standaard verwerken.

Raw of RAW?

De meeste boeken, tijdschriften, websites en zelfs cameramenuschermen verwijzen naar de Raw-modus, allemaal in hoofdletters: RAW. Daar is echt geen reden voor, want het is geen acroniem en betekent alleen dat je de ongecomprimeerde informatie van de primaire beeldprocessor van de camera opneemt. Voor zover we hebben kunnen vaststellen, begon de praktijk van het schrijven van de informatie in hoofdletters met een persbericht van Canon rond 1998; en werd deze praktijk voortgezet door andere PR-afdelingen en camera-journalisten die niet beter wisten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here