Als je wilt, valt er nog heel wat aan een foto perfectioneren. Zo kun je de foto bewerken door deze donkerder of lichter maken, bijsnijden, rode ogen bijwerken, details zichtbaar of juist onzichtbaar maken, enzovoort. Welke fotobewerkingsprogramma’s zijn er zoal?
Foto bewerken met Adobe en Corel
Simpele bewerkingen zijn zelfs op de camera uit te voeren, maar uitgebreider foto bewerken doe je met een fotobewerkingsprogramma. Professionals gebruiken daarvoor het bekende programma Adobe Photoshop. Maar dat programma is erg duur (meer dan €1000). De consumentenversie (Adobe Photoshop Elements) is goedkoper (€99) en volstaat prima voor de meeste toepassingen. Een ander bekend programma is Corel Paint Shop Pro.
Foto online bewerken
Je kunt ook gratis online foto bewerken. Je hoeft dan niets op je pc te installeren, maar uploadt de te bewerken foto naar een site. Bij grote bestanden kan dat soms lang duren. We bekeken van drie programma’s welke mogelijkheden ze bieden om foto te bewerken: Pixlr, Fotoflexer en Picnik. Met alle drie is bijvoorbeeld te werken met lagen en curves. Verder kun je met Pixlr meerdere foto tegelijk openen.
Gratis fotobewerkingsprogramma’s
Naast de online fotobewerkers, zijn er te downloaden gratis programma’s om foto te bewerken. GIMP is heel uitgebreid en niet voor echte beginners, maar wel geschikt voor mensen die verder zijn met foto bewerking. Wat minder uitgebreid is Paint.NET. Makkelijk voor iedereen is Google Picasa, je kunt er de noodzakelijke fotobewerkingen mee uitvoeren (rode ogen, rechtzetten enzovoort). Uit verschillende tests van fotobewerkingssoftware komt steeds Google Picasa als aanrader uit de bus.
Foto bewerken: wat is er zoal mogelijk?
- Belichting aanpassen
Met het histogram kun je snel zien of een foto goed is belicht. Onder- of overbelichte foto zijn te beweken met de functie Niveaus (Levels). Dat werkt in de meeste fotobewerkingsprogramma’s ongeveer hetzelfde. Nog preciezer is het om te werken met curven. Daarmee kun je nog nauwkeuriger het contrast en de helderheid bepalen. - Slim selecteren
Jijzelf op de foto met Steve Jobs? Of op de Noordpool? Het is simpel met de magnetische lasso in Photoshop Elements. Je klikt aan de rand van het deel van de foto dat je wilt gebruiken. Vervolgens volg je met de muis de contouren van het uit te snijden onderwerp. Photoshop Elements zoekt meestal automatisch de juiste randen op. GIMP heeft een selectie-schaartje dat hetzelfde doet, maar minder gemakkelijk. Je moet tussentijds klikken en dat hoeft bij de magnetische lasso niet. Bij veel fotobewerkingsprogramma’s kun je om foto te bewerken een zogenoemde toverstaf gebruiken. Daarmee selecteer je een gebied op basis van kleuren die op elkaar lijken, bijvoorbeeld alle blauwe lucht op een foto. - Retoucheren
Het uiterlijk digitaal oppoetsen wordt retoucheren genoemd. Fotobewerkingsprogramma’s hebben voor dit werk een ‘kloonstempel’. Daarmee kun je een mooi stukje van de foto over een lelijk deel heen kopiëren (klonen). Bijvoorbeeld een stukje gave huid over rimpels heen. - Filters
Fotobewerkingsprogramma’s hebben filters en plug-ins. Bijvoorbeeld het filter ‘onscherp masker’, om de achtergrond van een foto onscherp te maken. Het lijkt alsof de foto gemaakt is met een groot diafragma. Het is een nuttig filter om een compositie beter te laten uitkomen. Niet alle filters zijn even goed bruikbaar; vaak zijn het gimmicks die hooguit leuk zijn om een keer te proberen.
Foto bewerken: meer mogelijk met RAW
Met een speciaal programma, dat bekend is met de gebruikte camera, zet je de gegevens om naar een foto. Het voordeel van RAW is dat je het ruwe, onbewerkte materiaal van de camera gebruikt. Dat geeft meer mogelijkheden om de foto te bewerken, want je hebt alle benodigde informatie om achteraf nog de foto in te kleuren. Denk aan correctie van de witbalans, helderheid en contrast en kleurverzadiging.
Met RAW is meer mogelijk zonder verlies van detail. Bij een jpeg comprimeer je een foto en dat betekent minder kwaliteit. Iedere keer als je een jpeg opent, de foto bewerkt en opnieuw opslaat gaan er weer details verloren. Een ander nadeel is dat je jpegs niet transparant kunt maken.
Daar komt nog bovenop dat RAW beter is om te archiveren; je bewaart immers het ‘negatief’ en niet de foto. Maar als je zeker weet dat de foto niet meer bewerkt hoeft te worden, volstaat jpeg prima. Een aantal tips als je toch met jpeg wilt werken:
- Werk met lagen.
- Als je tussentijds een foto moet opslaan, doe dat dan in het formaat van het fotobewerkingsprogramma, bijvoorbeeld PSD bij Photoshop Elements.
Ben je klaar met de foto bewerken, dan kun je de foto weer opslaan in jpeg; alle lagen worden dan weer samengevoegd tot 1 laag.