Home Picasa Foto bewerken met Picasa

Foto bewerken met Picasa

13383
0

Gebruikt u het programma Picasa om de foto’s op uw pc te organiseren en te bekijken? Het is ook prima mogelijk om uw foto’s in dit programma te bewerken.

Foto’s bewerken kan nu heel simpel met Picasa. Dit is een gratis foto bewerk programma met heel veel mogelijkheden. Je kan foto effecten toepassen, je foto’s bijsnijden en bewerken, MSN foto of Facebook plaatjes pimpen, een collage maken van je leukste foto’s, foto’s bijsnijden en nog veel meer.

Eerst bekijkt u met Picasa een foto op het scherm en open deze door hem met een muisklik te selecteren en vervolgens op Enter te drukken. Wanneer er een foto geselecteerd is opent het tablad basis bewerkingen. Hierop zijn  de volgende actie’s op de foto uit te voeren.

Bijsnijden
Gebruik Bijsnijden om uw foto beter in een frame te plaatsen of om delen van de foto te verwijderen die u niet wilt zien. U kunt bijvoorbeeld uw ex-vriendin van uw vakantiefoto’s verwijderen.

Selecteer een afmeting voor bijsnijden, zoals 10×15 of 20×25, of maak en bewaar uw eigen aangepaste afmetingen. Sleep en plaats het bijsnijdvak vervolgens direct over de foto. Pas het bijgesneden gebied aan door de hoeken van het vak aan te klikken en ze te verslepen, zonder dat de dimensies veranderen. U kunt ook een van de drie in Picasa beschikbare opties voor bijsnijden kiezen. Klik op ‘Voorbeeld’ om te kijken hoe de nieuwe foto eruit zal gaan zien.

Recht maken
U kunt foto’s die met een gekantelde camera zijn genomen recht maken. Plaats de foto met behulp van de schuifregelaar evenwijdig aan het vak met raster en klik op ‘Toepassen‘.

Rode ogen
Het hulpprogramma ‘Rode ogen’ corrigeert automatisch rode ogen op foto’s van elk bestandstype dat door Picasa wordt ondersteund. Klik op ‘Rode ogen’ om Picasa uw foto’s automatisch te laten corrigeren. Klik vervolgens op‘Toepassen’ om de wijzigingen te accepteren.

Als u de bewerking liever handmatig uitvoert, klikt u op ‘Opnieuw instellen’. Klik en sleep met de muis naar elk oog om dit te selecteren. Probeer voor optimale resultaten een zo klein mogelijk gebied te tekenen.

Ik doe een gok
Dit lost u met één muisklik op. Picasa past de kleur en het contrast van de foto aan om de ideale foto te produceren. U ziet alleen een verandering als uw foto niet al op kleur gebalanceerd is.

Auto-contrast
Hiermee stelt u helderheid en contrast automatisch op een optimaal niveau in, terwijl de kleurwaarden van de foto gelijk blijven. Een geweldige manier om een fletse foto te corrigeren.

Auto-kleur
Hiermee wordt automatisch de kleurtint verwijderd en de kleurbalans hersteld, terwijl de waarden voor contrast en helderheid gelijk blijven.

Retoucheren
Gebruik het hulpprogramma ‘Retoucheren’ om lelijke vlekken weg te werken en de kwaliteit van de foto te verbeteren. U kunt er ook prachtig oude foto’s mee herstellen die zijn beschadigd of waar watervlekken of krassen op zitten. Voer de volgende stappen uit:

 1. Klik op de knop ‘Retoucheren‘.
 2. Klik eenmaal om het gebied te selecteren dat u wilt retoucheren. Enkele tips:
  • Pas het formaat van de kwast aan met de schuifregelaar (of gebruik de toetsen+ en  op het toetsenbord).
  • Gebruik Ctrl-slepen om door de afbeelding te pannen. Dit is vooral nuttig wanneer u een ingezoomde afbeelding bekijkt.
  • Gebruik het muiswiel om in te zoomen op een gebied dat u aangeeft met de cursor.
 3. Beweeg de muis in de afbeelding om een vervangend gebied te zoeken en te bekijken.
 4. Klik op het vervangend gebied om te voltooien.

Voor een natuurlijk ogend resultaat gebruikt u het kleinste formaat kwast en kiest u een vervangend gedeelte dicht bij de vlek op de foto voor een betere overeenkomst in toon.

Tekst
Snel en eenvoudig tekst aan uw afbeeldingen toevoegen. Klik op het hulpprogramma ‘Tekst’, klik vervolgens waar u maar wilt op de foto en voer de gewenste tekst in. U kunt de stijl, het formaat en de hoek van de tekst bewerken en de tekst naar de gewenste locatie slepen. Klik op ‘Toepassen‘ om de bewerking te accepteren.

Enkele tips:

 • Gebruik de knop ‘Bijschrift kopiëren‘ om bestaande bijschriften als tekst op de foto te plaatsen.
 • Nadat u tekst heeft toegevoegd aan een enkele foto, kunt u die tekst ook in één keer toepassen op meerdere foto’s in dezelfde map of hetzelfde album. Gebruik daarvoor de opties‘Tekst kopiëren’ en ‘Tekst plakken’ in het menu ‘Bewerken’.

Licht invullen
Op foto’s met een heldere achtergrond kan het onderwerp van de foto donker of weinig gedetailleerd lijken. Gebruik de schuifregelaar om de voorgrond van foto’s uit te lichten, zodat de afbeelding beter gebalanceerd is. U kunt op het tabblad ‘Afstellen‘ meer lichtopties instellen.

 

Vanaf versie 3.8 kunt u uw foto online bewerken met Picasa. Eerst bekijkt u met Picasa een foto op het scherm (door hem met een muisklik te selecteren en vervolgens op Enter te drukken). Links naast de foto klikt u op het tabblad Basisbewerkingen (sleutel) op bewerken in creatieve werkset. Na een mededeling wordt de foto naar de creatieve werkset verstuurd en kunt u online aan de slag. Aanpassingen aan belichting en kleur voert u door op het tabblad Basic Edits. Verkleinen, een uitsnede maken of roteren is hier ook mogelijk. Via het tabblad Effects zijn er diverse effecten te op uw foto toe te passen. Op het tablad decorate voegt u eventueel wat versiersels aan uw foto toe.

Bent u klaar met het aanpassen van de foto, dan klikt u rechts bovenin op Opslaan in Picasa. De bijgewerkte foto wordt nu teruggestuurd naar uw computer. U kunt de originele foto op uw computer overschrijven of de bewerkte versie als een nieuwe foto opslaan.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in