Home Flickr Flickr gratis 1 terabyte opslagruimte voor foto’s

Flickr gratis 1 terabyte opslagruimte voor foto’s

1677
0

Yahoo geeft de gebruikers van zijn fotodienst Flickr voortaan gratis 1 terabyte aan opslagruimte voor foto’s op volledige resolutie.

De grote gratis opslagcapaciteit is onderdeel van de nieuwe versie van Flickr die Yahoo maandagavond (20-05-2013) presenteerde. De fotodienst, die Yahoo in 2005 overnam, heeft ook een nieuwe vormgeving en een nieuwe Android-app gekregen. Verder is het mogelijk om full-hd filmpjes van maximaal 3 minuten op te slaan in plaats van 90 seconden.

Kritiek

Yahoo kreeg de laatste jaren veel kritiek van gebruikers dat het weinig had verbeterd aan Flickr sinds de overname. De site moest het vooral hebben van de verkoop van Pro-accounts voor 50 dollar per maand met ongelimiteerde foto-opslag. Gratis gebruikers kregen slechts 300 MB opslagruimte. Dat wordt nu dus een gratis aanbod van 1 terabyte. Er blijven twee upgrade-opties: wie geen advertenties bij de foto’s wil zien, betaalt 50 dollar per jaar en een extra terabyte kost 500 dollar per jaar.

Concurrentie

Concurrenten als Facebook, Instagram en Google+ bieden ongelimiteerde foto-opslag, maar niet op de volledige resolutie. Bij Google+ is opslag van afbeeldingen op het grootste formaat wel mogelijk, maar voor foto’s die breder dan 2048 pixels zijn geldt een gratis limiet van 15 GB. Die 15 GB wordt overigens gedeeld over Google Drive, Gmail en Google+ Photos.

Opslag andere bestanden

Een ontwikkelaar heeft dinsdag op Github al een proof-of-concept gezet van code die andere bestanden dan foto’s omzet naar het png-formaat en ze opslaat in de Flickr-cloud.

Met die verandering komt er een einde aan wat vroeger het grootste verschil was tussen de accounts op Flickr: de gratis Flickr-accounts en de Flickr Pro-accounts. Ondanks het opheffen van eerdere upload- en opslaggrenzen, gaat Flickr door met haar Pro-accounts: bestaande Pro-gebruikers kunnen Flickr Pro blijven gebruiken.

Er heeft alleen een verschuiving plaatsgevonden naar een ander type upgrade-model. Als je een bestaande Flickr Pro-gebruiker bent, zouden de nieuwe veranderingen verwarrend voor je kunnen zijn. Er zijn dan ook nogal wat vragen over de Pro-omgeving.

Welke voormalige Flickr Pro-mogelijkheden zijn nu (gratis) beschikbaar voor iedereen?
Het grootste voordeel van Flickr Pro was dat er meer dan 200 foto’s zichtbaar waren in een fotostream, en dat het aantal foto’s dat je als Pro-gebruiker kon uploaden onbeperkt was.

Niet-betalende  gebruikers konden enkel 100 MB aan foto’s uploaden per week en deze konden niet in volledige resolutie worden weergeven. Met het nieuwe Flickr krijgen gratis gebruikers nu 1 TB aan foto-uploads, en de maximale fotogrootte is nu 200 MB (voorheen was dat 10 MB voor gratis gebruikers). Alle gebruikers kunnen nu collecties aanmaken tot 60 groepen en hebben de mogelijkheid om de maximaal zichtbare resolutie te beperken voor anderen. Niet-betalende gebruikers kunnen nu ook full HD-video’s uploaden tot 1 GB, dit wel met een maximale duur van drie minuten.

Welke mogelijkheden zijn nog steeds beperkt tot Flickr Pro?
De Flickr Pro-gebruikers hebben een onbeperkte opslagruimte. Dit betekent dat zij de 1 TB aanopslag kunnen overschrijden. Flickr Pro-gebruikers hebben de mogelijkheid om de statistieken te bekijken van hun foto’s. Veel professionals gebruiken deze functie omdat het laat zien waar een foto is gebruikt of waar deze is gekoppeld op het web. Hoewel de opslag en bandbreedte onbeperkt zijn, komen ze wel met een waarschuwing. Flickr Pro-gebruikers zijn beperkt tot beeldformaten van 50 MB en videoformaten van 500 MB. Als je grotere bestanden wilt uploaden, moet je echter overstappen op een gratis account.

Kan ik nu een Flickr Pro-account kopen?
Nee. De verkoop van Flickr Pro-accounts is gestopt op 20 mei 2013. Bestaande Flickr Pro-gebruikers kunnen blijvend van hun Pro-account gebruik maken of overstappen op een gratis account.

Kan ik nog steeds mijn Flickr Pro-account behouden?
Ja. Zolang je account is gekoppeld aan een terugkerend abonnement (momenteel per kwartaal, jaarlijks of om de twee jaar), kun je doorgaan met je account te vernieuwen zodra het verloopt. Het vernieuwen van een contract zal ook hetzelfde blijven zoals het nu is.

Hoe lang kan ik mijn Pro-account actief houden?
Er is gevraagd aan Flickr hoe lang bestaande Flickr Pro-gebruikers hun account nog kunnen verlengen. Flickr: “Er zijn geen plannen om het verlengen van bestaande Pro-accounts stop te zetten”.

Wat gebeurt er als ik overstap naar een gratis account?
Bestaande Flickr Pro-gebruikers hebben de mogelijkheid over te stappen naar een gratis account. Overstappen naar een gratis account geeft de mogelijkheid om de uploadgrenzen te overschrijden (van 200 MB per foto en 1 GB per video), maar zal ook de gebruikers “beperken” tot 1 TB aan ruimte. Beperken tussen aanhalingstekens, omdat je met 1 TB aan opslagcapaciteit gedurende 40 jaar elk uur één foto kunt uploaden naar Flickr.

Andere mogelijkheden zoals het vervangen van foto’s en de mogelijkheden om verwijzingen en statistieken te bekijken, zullen ook verdwijnen. Niet-betalende gebruikers krijgen ook advertenties te zien.

Wat zijn de nieuwe upgrade-opties?
Flickr Pro verdwijnt, maar Flickr zal nog steeds nieuwe upgrades bieden. Voor 39 euro per jaar, kunnen gebruikers advertenties verwijderen uit Flickr. Dit is het dubbele wat een Flickr Pro-lidmaatschap voorheen kostte.

Voor 389 euro per jaar, kunnen gebruikers hun Flickr-opslagcapaciteit verdubbelen tot maximaal 2 TB. Inderdaad. Bijna 400 euro dus voor een extra TB aan opslagcapaciteit.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in