Home Fotobewerken gerelateerd Dubbele foto’s zoeken en verwijderen

Dubbele foto’s zoeken en verwijderen

10861
0

Hoewel een handvol dubbele foto’s niet al te veel problemen zal veroorzaken, kan het hebben van veel dubbele foto’s het doorzoeken van uw collectie bemoeilijken en zal het ook onnodige opslagruimte in beslag nemen.

Het goede nieuws is dat er genoeg tools zijn om u te helpen bij het vinden van dubbele foto’s en deze vervolgens te verwijderen (zelfs als ze verschillende bestandsnamen hebben). Een van die tools is SearchMyFiles van NirSoft.

In de zoekmodus bovenaan selecteert u dubbele bestanden (zie onderstaande schermafbeelding) en vervolgens klikt u op Bladeren in de sectie Basismappen om de map te kiezen waarin uw foto’s zich bevinden.

Maakt u zich geen zorgen over de andere instellingen, klik gewoon op Starten met zoeken en u ziet alle duplicaten in het zoekvenster. U kunt ze verwijderen door ze in deze lijst te selecteren en vervolgens op de Delete-toets te drukken.SearchMyFiles toont echter geen voorvertoningen van uw foto’s – u ziet alleen de bestandsnaam en waar ze zijn opgeslagen.Het vindt ook alleen exacte duplicaten (kopieën die niet zijn bewerkt, afgezien van hun bestandsnamen).

Als je meer controle wilt, probeer dan eens dupeGuru. Het is niet zo snel als SearchMyFiles en is iets ingewikkelder, maar het biedt een aantal slimme extra tools. De beste tool van dupeguru is die voor het vinden van gelijkaardige foto’s, waar we ik het straks over zal hebben.Maar eerst is er een manier om eenvoudige duplicaten in een programma te vinden.

Selecteer in de sectie Toepassingsmodus Foto’s. Klik vervolgens op de knop Meer opties en sleep de schuifregelaar bovenaan naar uiterst rechts totdat deze 100 weergeeft. Dit betekent dat DupeGuru alleen nog maar zal zoeken naar exact dubbele foto’s. Klik op OK en vervolgens op de ‘+’-knop (linksonder) en kies de map met uw foto’s om daarna op onderzoeken te klikken om te starten.

Er verschijnt nu een resultatenvenster. De blauw gemarkeerde bestanden zijn wat dupeGuru als originelen beschouwt, waaronder duplicaten worden weergegeven. Om previews van elk van deze bestanden te zien, klik je op de knop Details (zie onderstaande schermafbeelding).

In het venster dat verschijnt, is de afbeelding rechts het origineel; de afbeelding links is wat dupeGuru als een duplicaat beschouwt. Gebruik de pijltjestoetsen van je toetsenbord om de lijst met duplicaten naar beneden te verplaatsen, waarbij je de previews in de gaten houdt en ervoor zorgt dat elk duplicaat inderdaad een duplicaat is (als de previews te klein zijn om goed te kunnen zien, sleep dan de hoeken van het Detailsvenster naar beneden om ze groter te maken).

Als je ze allemaal hebt gecontroleerd en er zeker van bent dat het duplicaten zijn, druk dan op Ctrl+A om ze allemaal te selecteren, waarbij je alles wat je wilt behouden afvinkt. Selecteer vervolgens onder Acties ‘Verplaats gemarkeerd naar…’ om de duplicaten naar een nieuwe map te verplaatsen om ze later te behandelen, of ‘Verzend gemarkeerd naar de prullenbak…’ om ze te verwijderen.

En dan nu nog een korte uitleg over hoe je gelijkaardige foto’s kunt vinden – bijvoorbeeld een opeenvolging van lichtjes verschillende foto’s van dezelfde zonsondergang. Om dit te proberen, klik je nog maals op ‘Meer opties’ en sleep je de schuifknop naar links – hoe verder je naar links sleept, hoe meer mogelijke duplicaten je zult zien.

Je kunt dupeGuru ook vertellen dat hij moet zoeken naar versies van verschillende grootte van dezelfde foto (handig als je kleinere versies wilt verwijderen die je hebt gemaakt om te e-mailen).

Om dit te doen, vink je de ‘Match foto’s van verschillende afmetingen’ optie aan (zie screenshot hier boven).  Klik op OK en voer de zoekopdracht uit zoals voorheen.

Houd er rekening mee dat dupeGuru submappen zal door zoeken, en het scannen van je hele bibliotheek voor soortgelijke foto’s kan enige tijd in beslag nemen (het kostte ons 30 minuten om iets minder dan 25.000 foto’s te scannen).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in