Home Handleidingen De werkruimte van Lightroom classic cc verkennen

De werkruimte van Lightroom classic cc verkennen

1872
0

De standaard werkruimte die u ziet bij het lanceren van Lightroom kan er om te beginnen een beetje verwarrend uitzien. Echter, met een beetje verkennen worden de vele menu’s en opties al snel een bekend. Hier laten we u alle basisgebieden zien.

1 Identiteitsplaat
Dit is de identiteitsplaat voor Lightroom, die de ingelogde accountnaam van de gebruiker weergeeft, met verdere opties die kunnen worden uitgebreid en die aansluiten op de cloudservices van Adobe. De identiteitsplaat kan verder worden gepersonaliseerd, met behulp van vaste sjablonen of met behulp van uw eigen foto’s . Deze kunnen op tekst gebaseerd zijn, of zelfs een grafische identiteitsplaat om net dat beetje extra persoonlijk tintje toe te voegen aan uw Workspace-weergave en beeldbewerkingen.

2 Voorinstellingen: Catalogus
De Catalogusvoorkeur is een database die een record voor elk van uw foto’s opslaat. Dit record bevat belangrijke informatie over elk van de foto’s die u in Lightroom importeert, zoals een verwijzing naar de plaats waar de foto op uw systeem is opgeslagen, instructies voor het verwerken van de foto en metagegevens met betrekking tot de foto.

3 Voorinstellingen: Mappen
In de Vooraf ingestelde mappen wordt weergegeven waar uw foto’s zijn opgeslagen in het systeem. Deze weerspiegelen de mappenstructuur op het station zelf en verschijnen in een alfanumerieke volgorde waar u doorheen kunt bladeren. De driehoeken kunnen worden uitgeklapt om submappen binnen elk hoofdmapniveau weer te geven en elke map geeft het aantal afbeeldingen of video’s weer dat u in Lightroom hebt geïmporteerd; er is ook informatie over de hoeveelheid ruimte op de harde schijf die de afbeeldingen hebben ingenomen, waarbij ook de totale ruimte wordt weergegeven.

4 Voorinstellingen: Collecties
Collecties bieden een manier voor Lightroom om foto’s te groeperen op één plaats om ze gemakkelijk te kunnen bekijken, of om verschillende taken uit te voeren. Bijvoorbeeld om foto’s samen te voegen tot een slideshowcollectie of een webfotogalerij. U kunt zoveel Collecties maken als u nodig heeft vanuit Regular, Smart en Quick Collection-lijsten. Deze kunnen op maat gemaakte regels, tijdelijke groepen en diverse andere slimme functies opslaan ook informatie over de hoeveelheid ruimte op de harde schijf die de afbeeldingen hebben ingenomen, waarbij ook de totale ruimte wordt weergegeven.

5 Voorinstellingen: Diensten publiceren
In het optiemenu van Publish Services kunt u collecties van foto’s exporteren naar uw harde schijf of naar verschillende gedefinieerde online diensten, zoals populaire sociale netwerken als Facebook en Flickr. Aanvullende informatie kan worden toegevoegd aan het exportproces en u kunt meer diensten online vinden via de knop. Het is zelfs mogelijk om hele mappen of fotocollecties te publiceren, wat het proces aanzienlijk verkort in vergelijking met handmatige uploads. Deze kunnen op dezelfde manier worden gebruikt als de Collecties, met verschillende opties en indien nodig aangepaste regels.

6 Film Strip
De Film Strip view bar is de plek waar u snel de foto’s die u aan het bewerken bent kunt weergeven en ook kunt bekijken terwijl u zich tussen de modules beweegt. Deze schuifbalk bevat foto’s en alle afbeeldingen uit de op dat moment geselecteerde Bibliotheekmap, uw foto/afbeeldingenverzameling of trefwoordset. Door deze optie te gebruiken kunt u snel toegang krijgen tot uw foto’s zonder dat u extra mappen buiten de Lightroom-software hoeft te openen. U kunt snel en eenvoudig tussen elk van de foto’s in de Filmstrip bewegen met de linker en rechter pijltjestoetsen of door een andere bron te kiezen uit het pop-up menu van de Filmstrip Source Indicator aan de rechterkant van de navigatieknoppen.

7 Histogram en aanpassingspanelen
Het Histogram is een vaak over het hoofd geziene kenmerk van Lightroom, wat jammer is omdat het een buitengewoon nuttig hulpmiddel is wanneer je het onder de knie hebt.

8 Bovenste werkbalk
De bovenste werkbalk bevat de bekende aspecten van een traditioneel programma, met Bestand, Bewerken, Bibliotheek, Foto, Metagegevens, Beeld, Vensters en Help. De meeste van deze zijn zelfverklarend, en functioneren hetzelfde als elk ander programma. Andere bevatten echter elementen en opties om elk van de modules te verbeteren. U kunt veel tijd besteden aan het doornemen van de vele verschillende menu-opties.

9 Modules
Lightroom heeft zeven werkruimtemodules beschikbaar: Bibliotheek, Ontwikkelen, Kaart, Boek, Diavoorstelling, Print en Web. Elke module biedt een unieke set tools en functies die zijn afgestemd op uw workflow: importeren, organiseren en publiceren, aanpassen en verbeteren en output genereren voor scherm-, print- of webdetails. Deze tools, binnen elke module, zijn verbluffend krachtig in hun gebruik, terwijl ze toch relatief eenvoudig te gebruiken zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in