Als je foto’s eenmaal op internet staan, kun je ze ook in de cloud bewerken. Met beeldbewerkingsdiensten op internet kun je de foto’s uit de meeste populaire platforms openen en ook weer opslaan. Bibble Pro is er voor Linux, Windows en Mac OS en belooft momenteel als enige Linuxprogramma een functieomvang die vergelijkbaar is met Adobe Lightroom en soortgelijke workflowtools. Producent Bibble Labs
biedt naast de hier gepresenteerde Pro-versie voor 170 euro ook een afgeslankte Lite-versie voor 80 euro. Voor een privégebruiker kan de kleinere versie zeker voldoende zijn. Bij de softlink staat een tabel met de verschillen tussen de versies. Als je na het aanschaffen van Bibble Lite tegen diens grenzen aanloopt, kun je voor 90 euro upgraden naar de Pro-versie.
Bibbler Pro biedt tools voor alle elementaire tussenstations in de fotoworkflow. Fotoarchieven kunnen in het programma geïntegreerd worden met naar keuze links naar de originele opslagplaats of door ze naar een door de gebruiker gedefinieerde of aan de hand van metadata automatisch aangemaakte directory te kopiëren. Beproefde archiefstructuren kun je op deze wijze aanhouden en op de vertrouwde manier aanvullen met nieuwe plaatjes. Bibble kan fotobestanden die op onderwerp gesorteerd zijn organiseren in verschillende als ‘catalogi’ aangeduide databases. Bibble Pro opent en doorzoekt maximaal 20 catalogi tegelijkertijd, de Lite-versie is beperkt tot één catalogus. Via een directorytree in de stijl van een bestandsmanager kun je niet gecategoriseerde fotobestanden benaderen.
Bibble kan tijdens het importeren al trefwoorden aan foto’s toewijzen. IPTC- en XMP-velden voor copyrightinformatie en dergelijke moet je na het importeren handmatig invullen. Hiërarchisch georganiseerde trefwoorden zoals ‘natuur, planten, bomen, esdoorn’ voegt Bibble met een enkele muisklik toe nadat je ze hebt gedefinieerd. De metadata bestaan in eerste instantie alleen in de Bibble-database, maar je kunt ze ook naar een XMP-bestand bij elke afzonderlijke foto wegschrijven. Bibble ondersteunt het rechtstreeks schrijven van de metadata in het daarvoor bedoelde gedeelte van de fotobestanden niet. Dat is in de praktijk het grootste minpunt van dit programma. Kleinere minpunten zijn er bijvoorbeeld bij geotagging. Bibble geeft geotags namelijk alleen als getallen weer en niet op een kaart, en achteraf kun je ook geen geotags meer toevoegen.
Bibble past geen wijzigingen toe op de originele bestanden, ook alle fotocorrecties en rawontwikkelinstellingen staan in eerste instantie alleen in de fotodatabase. Elke correctie is weer terug te draaien. Nieuwe fotoversies kun je als virtuele bestanden in de Bibble-database opslaan en net zo benaderen als foto’s op de schijf. Bibble kan complexe correctie-instellingen opslaan als herbruikbare sjablonen. De software biedt onder andere alle gebruikelijke kleurcorrecties, een vignetterings- en aberratiecorrectie, een – enigszins primitieve – zwart-witmodule en een simulatie van verschillende types analoog filmmateriaal. Als je een volledige versie van de ruisverwijderaar Noise Ninja hebt, kun je die in Bibble rechtstreeks gebruiken. Anders heb je alleen een in sterkte en antialiasing instelbaar antiruisfilter ter beschikking.
Alle correctiefuncties kunnen worden beperkt tot bepaalde, van tevoren met vectortools of penselen gedefinieerde fotogebieden. Een masker- en lagenbeheer maakt het mogelijk om verschillende tools gericht op verschillende fotodelen toe te passen. Raw-bestanden en ouderwetse bitmaps hebben hier dezelfde mogelijkheden. Alle tools zijn op alle afbeeldingtypen toe te passen. Bibble heeft geen correctiemogelijkheden op pixelniveau, artistieke tools, effectfilters, opschriften, HDR-functies en panoramamontages.
Het exporteren van bewerkte of ontwikkelde foto’s kan Bibble in een gemeenschappelijk dialoogvenster afwerken. Het uitvoeren kan naar keuze als JPEG of TIFF-bestand, dat laatste kan met 16 bit kleurdiepte per kanaal. Het interne kleurbeheer biedt 14 kleurruimtes voor het exporteren. De rendering intent moet je echter vóór het exporteren bij de instellingen vastleggen. Een in de normale beeldweergave inschakelbare softproofing geeft een impressie van het fotoresultaat op alle uitvoerapparaten en kleurruimtes waar een kleurenprofiel voor beschikbaar is.
Bibble heeft op bijna alle onderdelen van de fotopresentatie wel tekortkomingen. Het grafische dialoogvenster voor printlay-outs staat alleen starre sorteringen in meerdere rijen en kolommen toe, individuele layouts moet je moeizaam als tekstbestanden aanmaken. Uploadopties voor Flickr, Gallery en andere online fotoalbums zijn er niet. De ingebouwde generator voor HTML-albums loopt al jaren achter op de actualiteit. Slideshows voor op tv moet je met externe software aanmaken en op dvd of Blu-ray branden, net als alle soorten slideshows voor op een pc. Alleen het exporteren van foto’s krijgt een positieve kwalificatie: Bibble kan grote hoeveelhedenfoto’s snel en naar de juiste grootte geschaald exporteren naar vrij te kiezen directory’s.