Home Bibble Bibble behoort tot de klasse van complete workflowpakketten

Bibble behoort tot de klasse van complete workflowpakketten

1184
0
Snel corrigeren met Bibble

Bibble is met versie 5 toegetreden tot de klasse van complete workflowpakketten. Het Engelstalige programma is veel gestructureerder dan de vorige versie, die vrij hobbyistisch overkwam. Hoe Bibble werkt, wijst zich vanzelf. Anders helpt de goed gestructureerde en informatieve  handleiding je verder.

Van de geteste programma’s geeft Bibble je de meeste vrijheid om raw- en klassieke foto’s te ordenen. Omdat het programma fotobrowser
én database in één is, kun je het op allerlei manieren gebruiken.

De browser kan bijvoorbeeld dienen om foto’s te sorteren, te verwijderen of te beoordelen. Daarna voer je met de database de overige werkzaamheden uit. Je kunt Bibble ook gewoon als browser met bewerkingsfuncties gebruiken. Met de catalogi van Bibble is je complete  fotoverzameling grofweg zeer goed te sorteren. Het programma geeft je namelijk veel vrijheden. Privé en zakelijke foto’s zijn zodoende makkelijk te scheiden, maar indien nodig ook weer samen te voegen, omdat de belangrijke snelfilters (‘Metadata Browser’) alle relevante foto’s catalogusoverkoepelend kunnen filteren. Je kunt hierdoor dus ook makkelijk een indeling maken op basis van jaar- of klantgegevens.

In theorie zou je dan ook eenvoudig een bepaalde selectie foto’s op je smartphone of tablet kunnen meenemen. Helaas blijft dat bij theorie, want het programma heeft geen exportfunctie of een app die de catalogi compleet met alle foto’s kan inpakken. Ook de onderhoudswerkzaamheden in het archief zijn heel omslachtig: Bibble kan geen mappen naar een andere catalogus verplaatsen of catalogi samenvoegen. Als je complete mappen uit het archief wilt verwijderen, moet je eerst alle foto’s in de map wissen en daarna nog de map zelf.

Bij het dagelijkse werk bevalt Bibble door de vele praktische detailoplossingen: bij de tool om motieven recht te trekken (straightening) hebben de ontwikkelaars hun fantasie de vrije loop gelaten. De cursor doet denken aan een richtkruis in het vizier van een scherpschutter, waarmee je de horizontale lijn zo lang kunt maken als je wilt. Met de functie ‘Copy Image Settings’ kun je standaardacties sneller uitvoeren. Denk hierbij aan het importeren van metadata, belichtinginstellingen of de juiste ruis/scherptecombinatie van een bepaalde foto die je op meerdere soortgelijke foto’s wilt toepassen. Met een kopieerset (‘Copy Selective Image Settings’) kun je aangeven welke instellingen en metadata gekopieerd moeten worden –
iedere set selecteer je met een shortcut.

De door de gebruiker gedefinieerde metadatamaskers zijn handig bij het indexeren en geven een overzicht van de opnamegegevens – voor iedere fotograaf belangrijk. Als je bij bepaalde fotoshoots, projecten, gebeurtenissen of reizen steeds dezelfde trefwoorden gebruikt, kun je een soort spiekbriefje maken: Bibble slaat deze op als praktische, op thema gesorteerde lijsten. Met de Metadata Browser zijn zelfs snel complexe tijdelijke filters bij elkaar te klikken. De browser somt voor elk criterium (bijvoorbeeld gps-positie, ISO-waarde of trefwoord) alleen de waarden op die daadwerkelijk in de database zijn opgenomen. Klik je een paar keer op meerdere items, dan verschijnt het gezochte op het scherm. Helaas kun je deze dynamische filters niet als permanente verzameling opslaan. Bij Aperture en Lightroom kan dat wel.

Met de correctietools van Bibble valt prima te werken, maar kwalitatief gezien doen de functies van de concurrenten het beter. Sommige schuifregelaars voor kleurcorrectie, zoals HSL (hue / saturation / luminance) en de kleurbalans, reageren wat springerig. Je moet een beetje fingerspitzengefühl hebben om de juiste instellingen te vinden. Halverwege het spectrum beginnen de kleuren te ontsporen. De helderheidsregelaar in de selectieve kleurregeling zorgde in de test voor lelijke artefacten, de andere programma’s werken hier heel wat verfijnder. Bibble ondersteunt geen ICC-profielen die door een gebruiker zijn aangemaakt, wat Lightroom en Capture One wel doen, en heeft geen fijn
afgestemde filmsimulatie als in DxO. De tools kunnen kleurfouten en sterke ruis niet goed corrigeren, ondanks dat de basistechniek van Noise Ninja wordt gebruikt. De plug-in van Noise Ninja Pro (circa 70 dollar) is derhalve zeker het aanschaffen waard als je Bibble gaat gebruiken.

De niet-destructief werkende plug-inarchitectuur is maatgevend onder de raw-converters. De plug-ins van Lightroom en Aperture gaan automatisch over op tiff-bestanden, maar bij Bibble kunnen ook modules van derden naadloos in de raw-workflow geïntegreerd worden.

Daarnaast levert Bibble in onze test de beste ondersteuning voor selectief werken. Elke foto kan willekeurig veel aanpassingslagen
inclusief laagmaskers bevatten. Per laag kun je de complete filterset van Bibble toepassen. Helaas heeft de penseeltool geen handige schuifregelaar voor onscherpe randen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in