Home Fotobewerken gerelateerd Beeldscherm kalibreren

Beeldscherm kalibreren

5282
0
Beeldscherm kalibreren

Een mooie afdruk begint bij goede kleuren op het scherm. In het onderstaande artikel laten we zien hoe u de monitor goed afstelt door beeldscherm kalibreren.

Beeldscherm kalibreren

Als mensen op digitale foto’s smurfkleurig zijn, is er misschien iet mis met uw beeldscherm. Maar ook als u het (bijna) niet ziet, kunnen de kleuren verkeerd zijn afgesteld. Het scherm kalibreren doet u zo. Bij bijna alle schermen mankeert er wel iets aan de instellingen. Het beeld is dan te licht of te donker of heeft een kleurafwijking. Een correcte weergave is vooral belangrijk als u veel foto’s of video kijkt, bewerkt en afdrukt. Gelukkig zijn dit soort fouten meestal te corrigeren.

Beeldscherm kalibreren – Resolutie instellen

Beeldscherm kalibreren - Resolutie instellenStel een scherm met bijvoorbeeld 1920 x 1080 beeldpunten ook echt in op die resolutie. Vindt u tekst dant te klein, pas dan de grootte aan via de beeldschermopties van Windows. Klik bij Vista en 7 met de rechtermuisknop op het bureaublad en kies Schermresolutie > Tekst en andere items groter of kleiner maken. Vergroot de tekst naar keuze 125% of 150% van het standaardformaat. Klik bij windows XP met de rechtermuisknop op het bureaublad en kies Eigenschappen > tabblad Vormgeving. Onder Tekengrootte kunt u kiezen uit Normaal, Groot en Extra groot.

Beeldscherm kalibreren – De juiste kleurtemperatuur

Een tweede stap is te kijken of de kleurtemperatuur van de monitor correct staat afgesteld. Gebruik hiervoor de knoppen van de monitor. In het menu heeft u meestal de keuze uit een aantal voorinstellingen, zoals koel of warm of kunt u een kleurtemperatuur kiezen. In dat laatste geval kiest u 6500 Kelvin. Kunt u alleen kiezen uit koud of warm, kies dan voor warm. Kiest u voor koud, dan wordt het beeld te blauw weergegeven.

Beeldscherm kalibreren – Correct contrast

Beeldscherm kalibrerenDe volgende stap is het correct afstellen van het contrast, wederom via knoppen van de monitor. Hiervoor heeft u een testpatroon met een grijsverloop nodig. U kunt deze downloaden op deze link. Stel het contrast van de monitor zo hoog  dat de grijsvlakken van 99% en 100%  te onderscheiden zijn. Wilt u het scherm minder helder hebben, dan kunt u ook voor een lagere contrastinstelling kiezen. In de meeste gevallen is niet aan te raden het contrast hoger in te stellen dan 90%.

Beeldscherm kalibreren – Helderheid instellen

Ook voor  het instellen van de helderheid gebruikt u het testpatroon. Let nu op de donkere 0% en 5% vlakken. Verhoog de helderheid totdat ook het 0% vlak duidelijk niet zwart meer is. Verlaag de helderheid nu in stappen zover dat het 5% vlak nog net te onderscheiden is van het 0% vlak en de zwarte achtergrond.

Beeldscherm kalibreren – Gamma aanpassen

Beeldscherm kalibreren - Gamma aanpassenIn de voorgaande stappen heeft u ingesteld hoe donker en licht de donkerste en lichtste delen van het beeld worden weergegeven. Hoe flets of hoe donker de tussenliggende waarden getoond worden, hangt af van de gamma instelling. Bij de meeste monitoren moet dit via het stuurprogramma (de driver) van de grafische kaart van de computer.

  • Klik met de rechter muisknop op het bureaublad en kies de vermelding van de videokaart, bijvoorbeeld ‘nvidea configuratie scherm’, AMD Vision Engine Control Center’ of  ‘Grafische kaart eigenschappen’. Nu start de software van de grafische kaart. Hierbij zoekt u onder Bureaubladinstellingen > Desktopmanagement > of Color enhancement (kleurcorrectie)naar het schuifje dat de gammawaarde instelt.
  • Zorg ervoor dat u zowel het testpatroon uit Correct contrast als dit schuifje  in beeld heeft en richt u op drie kleurvlakken in beeld. Elk vlak bestaat uit een solide kleur en een gedeelte waar kleur en zwarte lijnen elkaar afwisselen. Als u uw ogen bijna dichtknijpt zodat de zwarte lijnen  niet meer afzonderlijk zichtbaar zijn, moeten beide helften van ieder kleurvlak even helder zijn. Is dit niet het geval, pas dan de gamma-instelling dan naar boven of onderen aan.

Beeldscherm kalibreren – Geavanceerde test

Wie echt het onderste uit de kan wil en bijvoorbeeld ook de onderlinge kleurbalans tussen de primaire kleuren rood, groen en blauw wil optimaliseren, kan tests op www.lagom.nl/lcd-test doorlopen of via Google zoeken naar Monitor Calibration Wizard. Dit  gratis  programma helpt aan de hand van een aantal stappen om een kleurprofiel aan te maken dat  standaard door Windows geladen wordt en zo zorgt voor optimale kleurweergave.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in