ACDSee Pro ontwikkelt zich steeds meer van een simpel programma om foto’s te beheren tot een uitgebreide softwaresuite voor complete
foto-workflows.
Net als Aperture en Lightroom is ACDSee onderverdeeld in modules. De metadata bewerk je onder ‘Manage’. Vanaf daar kun je rechtsboven omschakelen naar ‘View’, ‘Process’ en ‘Online’.
De hoofdmodule ‘Manage’ geeft na het selecteren van een map de inhoud weer als beeldoverzicht en zet de metadata van de opgeroepen foto’s in de database – handmatig importeren van de foto’s is dus niet nodig. Behalve via het mappenoverzicht kun je foto’s ook sorteren via een kalender op basis van de EXIF-datum of als speldjes op een landkaart.
Behoorlijk irritant is dat nieuw ingevoerde metadata niet automatisch door het programma wordt opgeslagen. Hierdoor moet je je aanwennen regelmatig op de knop ‘Apply’ te drukken, anders ben je bij het wisselen tussen foto’s je net ingevoerde metadata kwijt. Behalve de traditionele EXIF- en IPTC-gegevens leest en schrijft de nieuwe versie ook xmp-gegevens in jpeg- en tiffbestanden en xmp-bestanden voor raw-formaten.
Ontwikkelinstellingen uit Lightroom die in xmp-bestanden staan, blijven behouden. ACDSee vult alleen de eigen metadata aan – een groot pluspunt voor de omgang met xmp.
Onder ‘View’ laat ACDSee de foto’s fullscreen zien of een-op-een. Via een filmstripweergave aan de onderste beeldrand kun je snel van foto naar foto gaan, ze beoordelen en markeren.
De module ‘Process’ is onderverdeeld in ‘Develop’ en ‘Edit’. De eerste is bedoeld voor de niet-destructieve raw-onwikkeling. Bij ‘Tune’ pas je het witpunt, de belichting, het contrast, de verzadiging en schaduwen, middeltinten en lichten aan. Bij ‘Detail’ regel je de ruis, de scherpte en kleurzomen. Bij ‘Geometry’ kun je een foto recht trekken en bijsnijden, maar ook vallende lijnen, objectiefvervorming en vignettering corrigeren.
Witpunt, belichtingsregelaar en opvullicht doen het goed. De contrastregelaar brengt een onnatuurlijke verzadiging over de foto. De instellingen voor licht en kleur zijn mager vergeleken met de concurrentie, de tools voor perspectief zijn zeer gedetailleerd. ACDSee slaat de waarden alleen op als je daar expliciet om vraagt. De knop ‘Save’ slaat een kopie op, met ‘Done’ ga je naar de module Manage. Als je niet oplet, werk je dan verder met een jpeg-kopie in plaats van het raw-bestand.
‘Edit’ heeft functies voor een destructieve beeldbewerking als een kloonstempel, rodeogencorrectie en tekst- of frame-effecten. Het verschil tussen niet-destructieve en destructieve bewerking is bij ACDSee niet helemaal transparant.
‘Online’ is bedoeld voor het exporteren van de foto’s als webgalerij op een door ACDSee aangeboden online plek. Het programma maakt dan ook back-ups in de cloud van alle raw- en metadata. Mappen die je met ‘Sync to Web’ kenmerkt, worden automatisch gesynchroniseerd. Als geregistreerde gebruiker heb je twee gigabyte opslagruimte ter beschikking. De duidelijke onderverdeling in taakgebieden is een grote hulp bij het oriënteren. Je moet wel continu in het achterhoofd houden dat je de metadata en ontwikkelinstellingen moet blijven opslaan. ACDSee wil naar de divisie van raw-workflowprogramma’s promoveren, maar kan Aperture, Bibble en Lightroom qua uitrusting en bedieningsgemak niet bijbenen.