In dit deel richten we ons op reguliere lagen met rasterafbeeldingen (pixeldata). Er zijn veel tools om pixeldata te bewerken (Brush, Eraser, aanpassingen, filters). Maar we willen vaak niet de hele laag bewerken, maar slechts een deel ervan.
De selectie definieert een set pixels, die “geselecteerd” zijn en met gereedschappen bewerkt kunnen worden. Het is precies een soort “kaart” over de hele afbeelding, die elke pixel de waarde tussen 0% en 100% geeft. Deze waarde zegt hoeveel kleur van de pixel kan worden gewijzigd en hoeveel moet worden behouden. Selecties zijn niet gebonden aan lagen (als maskers), maar er is slechts één selectie voor het hele document, die wordt gebruikt voor elke laag waarmee u werkt.
Photopea heeft bijvoorbeeld de Opvulbewerking (Bewerken – Opvullen). Standaard vult het de hele laag met een voorgrondkleur. Zodra u een selectie heeft, vult deze alleen het geselecteerde gebied met die kleur.
Terwijl maskers worden weergegeven met de witte en zwarte kleur (in hun miniaturen), worden selecties weergegeven in het hoofdgebied van het document met de contour, die wordt getekend tussen geselecteerde en niet-geselecteerde gebieden. We kunnen zeggen dat bewerkingen binnen de selectie worden toegepast en niet daarbuiten. Hier ziet u een voorbeeld van de selectie en het resultaat wanneer u erop tekent met het penseel.
Werken met selecties
Zodra u een selectie heeft, zijn er verschillende basisbewerkingen om deze te wijzigen. De basisbewerking is het omkeren van de selectie – het selecteert niet-geselecteerde pixels en deselecteert geselecteerde pixels (beschikbaar in Select – Inverse).
U kunt de selectie met meerdere pixels uitbreiden (dwz pixels dicht bij de selectie toevoegen aan de selectie), inkrimpen met meerdere pixels (de tegenovergestelde bewerking van uitbreiden), of doezelen – een vervaging toepassen op de selectie om een vloeiende overgang tussen te maken 0% gebieden en 100% gebieden. Dit alles is beschikbaar bij Select – Modify – Expand / Contract / Feather.
U kunt de selectie verplaatsen door erin te klikken en te slepen (met elk selectiegereedschap, bijvoorbeeld met een lassogereedschap). U kunt de selectie transformeren (bijvoorbeeld roteren of groter maken met dezelfde vorm) met Selecteren – Selectie transformeren.
Deselectie (het verwijderen van de selectie) is mogelijk via Select – Deselect (of Ctrl + D).
Snelle maskermodus
Er is een speciale knop aan het einde van een werkbalk, die een snelmaskermodus mogelijk maakt (je kunt ook op Q drukken). Wanneer u erop drukt, wordt de huidige selectie omgezet in een snelmasker (een speciale rode afbeelding), dat bovenop alle andere lagen staat. Alle bewerkingen die u doet (bijv. Schilderen of wissen), worden op dat snelle masker toegepast (documentlagen kunnen niet worden bewerkt). Hiermee kunt u de selectie bewerken met reguliere tools voor het bewerken van pixels.
Als u klaar bent met het bewerken van het snelmasker, drukt u nogmaals op dezelfde knop om het weer in een selectie te veranderen. Wanneer u uw document opslaat als een PSD, die zich in een snelmaskermodus bevindt, blijft het in een snelmaskermodus nadat het opnieuw is geopend.