Home Foto bewerken

Foto bewerken

Als je wilt, valt er nog heel wat aan een foto perfectioneren. Zo kun je de foto bewerken door deze donkerder of lichter maken, bijsnijden, rode ogen bijwerken, details zichtbaar of juist onzichtbaar maken, enzovoort. Welke fotobewerkingsprogramma’s zijn er zoal?

Foto bewerken met Adobe en Corel

Simpele bewerkingen zijn zelfs op de camera uit te voeren, maar uitgebreider foto bewerken doe je met een fotobewerkingsprogramma. Professionals gebruiken daarvoor het bekende programma Adobe Photoshop. Maar dat programma is erg duur. De consumentenversie (Adobe Photoshop Elements) is goedkoper en volstaat prima voor de meeste toepassingen. Een ander bekend programma is Corel Paint Shop Pro.

Foto online bewerken

Je kunt ook gratis online foto bewerken. Je hoeft dan niets op je pc te installeren, maar uploadt de te bewerken foto naar een site. Bij grote bestanden kan dat soms lang duren. We bekeken van drie programma’s welke mogelijkheden ze bieden om foto te bewerken: PixlrFotoflexer en Picnik. Met alle drie is bijvoorbeeld te werken met lagen en curves. Verder kun je met Pixlr meerdere foto tegelijk openen.

Gratis fotobewerkingsprogramma’s

Naast de online fotobewerkers, zijn er te downloaden gratis programma’s om foto te bewerken. GIMP is heel uitgebreid en niet voor echte beginners, maar wel geschikt voor mensen die verder zijn met foto bewerking. Wat minder uitgebreid is Paint.NET. Makkelijk voor iedereen is Google Picasa, je kunt er de noodzakelijke fotobewerkingen mee uitvoeren (rode ogen, rechtzetten enzovoort). Uit verschillende tests van fotobewerkingssoftware komt steeds Google Picasa als aanrader uit de bus.