Grijze lucht omzetten in blauw met photoshop

Gebruik een Verloop met rode of oranje tinten voor het verbeteren van een saaie zonsondergang.

Selecteer een lucht
Gebruik het gereedschap Snelle selectie (Quick Selection) om de lucht te selecteren. Als je hiermee per ongeluk gebieden selecteert die je er niet bij wilt hebben,houd je de Alt-toets ingedrukt en schilder je over het gebied om de selectie te verwijderen. Afhankelijk van je Photoshopversie kun je de selectie verder aanpassen met de knop Rand verfijnen (Refine Edge) in de Optiebalk.

Nieuw laagmasker
Maak een nieuwe laag door op het pictogram Een nieuwe laag maken (Add a New Layer) onderaan in het Lagenpalet te klikken. De selectie wordt nu automatisch omgezet naar een masker voor deze nieuwe laag, wat het effect op de lucht beperkt. Door het gebruik van een nieuwe laag bescherm je de Achtergrondlaag voor iedere wijziging. Zet de overvloeimodus op Bedekken (Overlay).

Grijs vervagen
Stel de Voorgrondkleur in op een mooie heldere blauwe kleur. Activeer het Verloopgereedschap (Gradiënt) en gebruik de voorinstelling Voorgrond naar transparant (Foreground to Transparent) in de Optiebalk. Zorg dat de modus op Lineair (Linear) staat, klik bovenin het canvas en sleep recht naar beneden (houd Shift ingedrukt tijdens het slepen) om een blauw verloop met vervaging te maken.