Home Gimp Gratis foto bewerken met Gimp 2.8

Gratis foto bewerken met Gimp 2.8

2649
0
Gimp 2.8

Er bestaan veel programma’s voor het bewerken van een foto. Het bekendste is Photoshop, het programma is zo bekend geworden dat mensen  spreken van fotoshoppen, ook al zijn ze foto’s aan het bewerken met een ander programma. Gimp is een zeer goed gratis fotobewerkingsprogramma. Hoewel photoshop  meer proffesionele mogelijkheden biedt, is Gimp minstens even gebruiksvriendelijk.

Gimp werkt op meerdere soorten besturingssystemen, zoals Windows, Mac en Linux. Het is een opensource programma, wat betekent dat het programma voor iedereen beschikbaar is en door iedereen verder ontwikkeld kan worden. Gimp was aanvankelijk wat lastig in het gebruik, maar inmiddels niet meer. Het programma is Nederlandstalig en zeer veelzijdig. Het biedt niet alleen alle basistoepassingen aan, zoals bijsnijden en rode ogen verwijderen, maar u kunt ook werken met lagen, laagmaskers, kanalen enzovoort.

Gimp installeren

De Nederlandse versie van Gimp downloadt u via de officieële Engelstalige website www.gimp.org. Na het downloaden kan het programma worden geïnstalleerd. U zult zien dat Gimp na het starten in het Nederlands wordt weergegeven. Mogelijk duurt het starten de eerste keer wat lang, maar dat zal daarna niet meer  zo zijn.Gimp installeren

Het werkgebied van Gimp bestaat uit drie losse vensters. Het middelste venster (Het bewerkingsvenster) wordt gebruikt voor het bewerken van de foto. In het linkervenster staat de gereedschapkist met alle bewerkingsgereedschappen. Als u in het bovenste deel van dit venster op een knop klikt, verschijnen de mogelijkheden voor deze knop onder in het venster. In het rechtervenster staan de diverse instellingen- en informatievensters voor lagen, kanalen enzovoort. De losse vensters kunnen naar eigen wens worden aangepast. Soms ziet de vormgeving er anders uit dan u van Windows bent gewend, maar vaak blijkt de opzet van Gimp handiger en effectiever.

Gimp plug-ins downloaden

Een van de voordelen van Gimp zijn de vele uitbreidingsmogelijkheden. Die heeft u niet direct nodig, maar zijn na verloop van tijd voor de gevorderde gebruikers wel handig. Op www.registry.gimp.org staan honderden gratis plug-ins. Na het downloaden van een bestand moet u het bestand, of onderdelen daarvan, in de systeemmap van Gimp zetten. In de bijgeleverde instructies, zoals readme bestanden, staat welke systeemmap dat precies moet zijn. Zodra de bestanden van de plug-in zijn geplaatst op de juiste locatie, moet u Gimp opnieuw starten. Plug ins worden namelijk bij het opstarten geactiveerd en kunnen pas daarna worden gebruikt. Na het herstarten vindt u de nieuwe funties onder andere terug in de menubalk
.

 

 

Gimp venster

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here