Fotobewerkingsprogramma’s

Fotobewerking heeft – vooral dankzij de populariteit van digitale camera’s – de afgelopen jaren een hoge vlucht genomen. Er is hiervoor dan ook een groot aantal fotobewerkingsprogramma’s op de markt.

 

Betaalde fotobewerkingsprogramma’s: Photoshop Elements 9 (€99)

PSE9-Box-ShotPhotoshop Elements is het kleine broertje van het fotobewerkingsprogramma Photoshop. Fabrikant Adobe (www.adobe.nl) lijkt vooral de afgelopen jaren steeds meer ‘volwassen functies’ van Photoshop in de Elements-versie op te nemen. Deze ontwikkeling is prettig, als je bedenkt dat Photoshop bedoeld is voor de professionele markt en een gepeperd prijskaartje kent. In de nieuwste versie van Photoshop Elements hebben de makers zich vooral gericht op het repareren van je foto’s. Met de functie Content Aware Fill kun je specifieke onderdelen – bijvoorbeeld een persoon of een object – uit de foto verwijderen. De intelligentie van Photoshop Elements zorgt ervoor dat de lege ruimte wordt opgevuld en de kijker niets merkt van het verwijderde onderdeel.

Pluspunten

 • Volwassen functies uit Photoshop;
 • Veel verbeterfuncties voor afbeeldingen;
 • Logisch opgebouwde gebruikersomgeving.

Minpunten

 • Het afbeeldingsbeheer en de editor zijn van elkaar gescheiden en niet geïntegreerd

Gratis online fotobewerkingsprogramma: Picnik.com

 

Picnik.com--(screenshot)Picnik geldt als een van de eerste online fotobewerkingsprogramma’s. Vorig jaar werd het ingelijfd door Google en sindsdien is de functionaliteit uitgebreid. Het fotobewerkingsprogramma maakt gebruik van tabbladen. In de praktijk blijkt dit een handig hulpmiddel als je elke foto of fotoset een aantal stappen wilt laten doormaken. Je kunt bijvoorbeeld eerst foto’s bewerken, ze vervolgens in een collage onderbrengen en daarna in een show tonen. Tot slot is er de mogelijkheid de afbeeldingen af te drukken. Er wordt een geschiedenis bijgehouden van de aanpassingen die je op je foto’s toepast. Dit is handig als je in een later stadium wijzigingen ongedaan wilt maken. De meer complexe functies hebben enige laadtijd nodig, een merkbaar verschil ten opzichte van een lokaal programma. Naast de gratis variant is er een betaalde editie van dit fotobewerkingsprogramma beschikbaar, onder de noemer Picnik Premium. Hiervoor vragen de makers circa 5 euro per maand, of 25 euro per jaar.

Pluspunten

 • Foto’s ophalen uit verschillende online bronnen;
 • Verschillende bewerkingsfasen van elkaar gescheiden via tab.

Minpunten

 • Kinderlijke gebruikersomgeving;
 • Relatief traag bij laden van complexe functies;
 • Gratis, maar relatief snel opwaarderen gewenst voor ongelimiteerde functionaliteit.

Gratis fotobewerkingsprogramma: Google Picasa

 

Google-Picasa-(screenshot)Je kunt met Picasa eenvoudige fotobewerkingen uitvoeren. De gebruikersomgeving is overzichtelijk opgebouwd, waarbij je fotomateriaal gerubriceerd wordt getoond. Vooral bij omvangrijke fotoverzamelingen blijkt dit een uitkomst. Picasa hanteert voor bewerking drie gradaties: basisbewerkingen, fijnmaziger afstellingen en speciale effecten. De opties zijn van elkaar gescheiden door tabbladen. Het fotobewerkingsprogramma gaat de eerste keer actief op zoek naar aanwezige afbeeldingen en foto’s op je computer.

Picasa is nauw geïntegreerd met Picasa Webalbums. In de praktijk betekent dit dat je de bewerkte foto’s eenvoudig kunt delen. Daarnaast treffen we een nauwe koppeling aan met Picnik, de online fotodienst.

Pluspunten

 • Duidelijk gescheiden bewerkingsopties;
 • Praktische demonstraties van functionaliteit;
 • Integratie met online diensten zoals Picnik en Picasa Webalbum;
 • Veel aandacht voor ‘taggen’ van personen op foto’s.
 • Krachtige zoekmogelijkheden binnen uw fotocollectie (onder meer middels ‘tagging’).

Minpunten

 • Installatie probeert veel standaard instellingen aan te passen;